Túszejtés a Costa Rica-i orosz nagykövetségen

2007.05.12. 00:08
Behatolt egy fegyveres férfi Oroszország Costa Rica-i nagykövetségére, és túszul ejtette a nagykövetet, valamint a követség alkalmazottait. A túszejtőt állítólag az háborította fel, hogy a diplomaták nem intézték el anyja papírjait.
Egy volt szovjetköztársaságból származó fiatal fegyveres férfi behatolt pénteken Oroszország Costa Rica-i nagykövetségére, és ott túszul ejtette a nagykövetet, Valerij Nyikolajenkót, illetve fogva tart másokat is - közölte a rendőrség szóvivője és egy helyi televízió. A rendőrség körbevette az épületet, és megpróbálnak tárgyalni a túszejtővel - tette hozzá Francisco Ruiz.

A túszok számáról ellentmondásos értesülések érkeztek. Egy rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint helyi idő szerint péntek délután (közép-európai idő szerint éjfél előtt) kilenc ember, közöttük az orosz nagykövetség nyolc tisztviselője volt a túszejtő fogságában. Alan Fonseca, a rendőrség tárgyaló csoportjának tagja elmondta, hogy öt másik ember, aki nem volt a túszul ejtettek közül, elhagyta az épületet.

Ferando Berrocal közbiztonsági miniszter viszont arról tájékoztatta a Costa Rica-i televíziót, hogy a fegyveres férfi egy embert tart túszul a nagykövetségen. A fegyveres 17 és 20 év közötti, egyes források szerint üzbég állampolgár. Anyjával együtt hatolt be a San José-i orosz külképviseletre, és túszul ejtette a nagykövetet, még négy férfit és két nőt. A rendőrség túsznak tekinti az anyját is - mondta a szóvivő.

A Telenoticias Costa Rica-i televízió szerint az üzbéget állítólag az háborította fel, hogy a nagykövetség nem intézi hivatalos kérelmét, de az nem tudja a tévé, hogy milyen kérelemről van szó. Körülbelül egy éve él családjával Costa Ricában - értesült a tévé. Egy szemtanú viszont úgy tudja, hogy a fiatal férfi neve Roman Bordajan, kirgiz származású, és az anyja útlevének meghosszabbítása miatt ment a nagykövetségre.

Mihail Kaminin orosz külügyi szóvivő elmondta, hogy a moszkvai külügyminisztérium kapcsolatba lépett a Costa Rica-i rendvédelmi szervekkel. A San José-i orosz nagykövetség tanácsosa, Valerij Artaszov arról értesítette telefonon az orosz hírügynökséget, hogy az incidens során senki sem sérült meg, és a külképviselet épületében nem keletkezett kár.