A csehek is készülnek az uniós népszavazásra

2002.09.23. 08:12
A csatlakozó országok közül utolsóként, hamarosan a cseheknél is megszületik a referendum-törvény, így nem lesz akadálya annak, hogy az ország népszavazással dönthessen az EU-csatlakozásról.
A cseh szenátus a múlt héten egyhangúlag fogadta el a népszavazási törvénytervezetet. Ha a jogszabályt a képviselőház törvényerőre emeli, akkor lehetővé válik, hogy a cseh polgárok referendumon döntsék el: csatlakozni kívánnak az Európai Unióhoz vagy sem.

Visegrád kötelez

Csehország az egyetlen EU-tagjelölt, amelynek még nincs referendum-törvénye. A csatlakozás ügyében nem "kötelező" az összes szavazópolgár véleményét kikérni, legalábbis az EU ezt nem igényli. (Ha a parlament nem fogadná el a most beterjesztett jogszabályt, akkor az EU csatlakozásról magának a törvényhozó testületnek kell döntenie.) A visegrádi négyek azonban abban egyeztek meg, hogy országuk EU csatlakozásáról a polgárokat is megkérdezik.

A törvényjavaslat szerint a csatlakozási egyezmény aláírása után harminc napon belül ki kell írni a népszavazást, így azt három hónapon belül meg is szervezhetik.

Csak 42 százalékos a támogatottság

A közvélemény-kutatások alapján Csehországban relatíve alacsony a csatlakozást pártolók tábora: 42 százalékuk támogatja az EU tagságot, 17 százalékuk kifejezetten ellenzi. Ha a népszavazáson a csehek elvetnék a csatlakozást, akkor új referendumot leghamarabb két év múlva tarthatnak, hacsak nem változnak meg időközben a csatlakozás feltételei.

Egyes információk szerint a cseh vezetés szeretné, ha országa csak a magyar referendumot követően nyilvánítana véleményt, abban bízik ugyanis, hogy egy látványos magyar népszavazási siker meggyőzné a még ingadozó cseh állampolgárokat az EU-tagság szükségességéről.