Droggal tömik Szaddámot az amerikaiak?

2003.12.16. 10:21
A volt iraki diktátor nővére szerint az amerikaiak azért tehettek Szaddámmal bármit, fésülhették meg, alázhatták a tévé képernyője előtt, mert illegális vegyszerekkel kábították el. Szerinte ezzel az eljárással az amerikaiak az arabokat és a muzulmán embereket is megalázták.
A volt iraki diktátor nővére szerint Szaddám Huszein sosem adta volna meg magát ilyen béketűrő módon, ha az amerikai katonák nem használtak volna megbénítására kábítószereket vagy gázt.

Nem az igazi Szaddám

Naval Ibrahim al-Hasszán hétfőn telefonon nyilatkozott a londoni székhelyű al-Kudsz al-Arabi című arab nyelvű újságnak, amely keddi kiadásában közölte az interjút. Mint az arab asszony elmondta, a médiában vasárnap és hétfőn bemutatott képsorok nem azt a Szaddámot mutatták, akit ő ismert; az iraki elnök nem engedte volna, hogy az amerikaiak így megfésüljék, s így bánjanak vele a kamerák előtt.

Megalázó bánásmód

"Szaddám Huszein, az arabok hőse soha nem adta volna meg így magát. Bizonyos, hogy drogokat adtak neki, ideggázzal vagy más illegális vegyszerekkel nyugtatózták, mert ő magától nem engedte volna, hogy ilyen megalázó módon bánjanak vele" - mondta Naval. Szerinte ezzel az eljárással az amerikaiak megalázták az arabokat és a muzulmán embereket. Az elfogott volt iraki vezető nővére közölte, hogy férjét, Arsad Jaszint, Szaddám egyik legközelebbi testőrét szintén elfogták az amerikai katonák.

Szaddám és az igazság

Naval Ibrahim al-Hasszán szerint az arab politikai vezetőknek el kell érniük, hogy Szaddám igazságos bírósági eljárásban részesüljön nemzetközi fórumon. Nem Irakban, de arab és külföldi jogászok jelenlétében. Az asszony úgy vélte, hogy az iraki gerillaháború folytatódni fog, mert a megszállókkal nem lehet másként bánni.