Szövetségi ügynökök hurcolták el Eliant

2000.04.22. 17:19
Amerikai szövetségi ügynökök törtek be Elian Gonzales rokonainak házába szombat hajnalban Miamiban, és erőszakkal elvitték a hatéves kisfiút - jelentette a CNN. Az akciót tiltakozó akciók kísérték, a rendőrség több embert letartóztatott. A kisfiú egy légibázison találkozhat apjával, aki április 6. óta van az Egyesült Államokban.
Legalább 130 fegyveres vette körül a házat hajnali öt óra körül, a kabátok felirata alapján egyesek a bevándorlási hivatal, mások a határőrség kötelékéből.

A fegyveresek közül nyolcan mentek a ház bejáratához, többször kopogtak, majd amikor nem kaptak választ, berúgták az ajtót. A síró kisfiút egy spanyolul tudó női ügynök hozta ki a házból, autóba rakta, majd elhajtott. Az ügynökök három percig tartózkodtak az épületben. Eliant egy orvos először megvizsgálta a Homestead légibázison, majd az Andrews légibázisra vitték, ahol apjával találkozhatott.

Janet Reno igazságügy miniszter sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány mindent megpróbált annak érdekében, hogy békés úton bírja rá a családot, engedje el a kisfiút. Reno a támadás előtt mindössze 30 perccel döntött a radikális lépés mellett. Az akció miatt Clinton elnököt is felébresztették, aki korábban már beleegyezett a támadásba, amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre.

Az akció során közel száz tiltakozó gyűlt össze a ház körül, néhányan egy amerikai zászlót próbáltak felhasogatni és elégetni, mások a forgalmat akarták megbénítani. A rendőrség könnygázzal szorította vissza a támadókat és több tiltakozót őrizetbe vett. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Elian rokonai természetesen kétségbeesve és csalódottan nyilatkoztak a sajtónak. A kisfiú azóta velük élt, hogy novemberben hajótörést szenvedett, mikor anyjával megpróbált Kubából az Egyesült Államokba szökni. A hajótörést Elian anyja és másik tíz menekült nem élte túl.

A miami család bíróságon próbálta elérni, hogy a gyermek náluk maradhasson, de a kormány az apa kérését támogatta. Elian apja, Juan Gonzalez április 6-án érkezett az Egyesült Államokba, és egy kubai diplomata házában várta a végkifejletet. Az atlantai fellebbviteli bíróság május 11-ére tűzött ki egy meghallgatást, addig a kisfiú nem hagyhatja el az Államokat. Az apa is úgy nyilatkozott, hogy a meghallgatásig feltétlenül az országban marad.