Plusztámogatásokért harcol Brüsszelben Baráth Etele

2005.04.28. 14:56
Az európai uniós támogatás mértékének növeléséért harcol Magyarország, jelentette ki Baráth Etele. Az EU 2007-2013-as pénzügyi terve szerint a régi tagországok arányaiban is több pénzt kapnának az újonnan csatlakozóknál. Baráth szerint ez az összes tagállam számára elfogadhatatlan. Az EU-kordinációért felelő miniszter esélyt lát a pénzügyi terv két hónapon belüli elfogadására.

Egyetlen tagálam sem elégedett az Európai Unió 2007-2013-as időszakra vonatkozó pénzügyi tervével, de van rá esély, hogy még a luxemburgi elnökség hátralevő két hónapjában egyezség szülessen, jelentette ki Baráth Etele, az Eu-koorinációért felelős miniszter. A pénzügyi tervvel leginkább az újonnan csatlakozó tagálamok elégedetlenek, mivel a tevezet szerint arányaiban is kevesebb támogatást kapnának az EU fejlett tagországainál.

A több is kevesebb

Magyarország harcol azért, hogy a GDP-jének a négy százalékát megkapja EU-támogatásként, jelentette ki Baráth, aki azt is elismerte, hogy még így is tizenhárommilliárd euróval kevesebb támogatást kapna annál, ami fejlettsége alapján járna neki.

"Az irány az, hogy a tíz tavaly csatlakozott ország, ezen belül is a legelmaradottabb régiók javára változtassanak az uniós költségvetés jelenlegi tárgyalási anyagán. Ezzel a felfogással még Németország is egyetért", jelentette ki a miniszter aki a tagországok kül- és EU-ügyi minisztereinek hétfői luxembourgi találkozóján történteket értékelte.

Baráth Etele elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gazdagabb tagállamok régióiban az egy főre jutó támogatási összeg nagyobb legyen, mint Magyarországon. "Úgy tapasztaltuk, hogy ezen felvetéseink szimpátiára találnak a tagállamok körében", közölte.

Esély a megegyezésre

Kitért arra, hogy a tárgyalási anyagban már szerepel az a magyar észrevétel, amely az uniós hányadot emelné a saját nemzeti résszel szemben a támogatási összegeken belül. A miniszter megjegyezte, hogy Magyarország azt is szeretné, ha az áfa-visszatérítés rendszere, az előleg kifizetése a támogatások után megmaradna.

"Az uralkodó hangulat alapján van hajlandóság arra, hogy az uniós költségvetés kérdését sikerüljön lezárni a mostani luxemburgi elnökség alatt" - mondta Baráth Etele, aki szerint az európai alkotmányos szerződésről a közeljövőben sorra kerülő franciaországi és hollandiai népszavazás esetleges sikertelensége nem fogja kedvezőtlenül befolyásolni a 2007 és 2013 közötti uniós büdzsét.