Megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások a törökökkel

2005.10.03. 19:25
Először csatlakozhat az EU-hoz egy muzulmán ország, miután hétfőn késő éjjel megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások Törökországgal. Az EU brit elnöksége hétfőn még felvetette a török csatlakozási tárgyalások elhalasztását, nem sokkal később azonban Ausztria feladta eddigi ellenállását.

Abdullah Gül török külügyminiszter gépe nem sokkal hétfő éjfél után érkezett meg a luxemburgi repülőtérre, azaz valóban csak az órák "leállításával" sikerült tartani az EU által korábban megígért hétfői tárgyaláskezdési határidőt. A lényeg azonban az, hogy Törökország - 42 évvel azt követően, hogy először jelezte taggá válási szándékát - most valóban megindulhatott ezen az úton.

Nem sokkal az út előtt az Ankarából érkezett hírek szerint Gül luxemburgi útja egyáltalán nem volt bizonyos.

A huszonötök bólintottak

Az utolsó időben a csatlakozási tárgyalások megkezdése csak Törökországon múlott, az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei luxemburgi értekezletükön elfogadták a csatlakozási tárgyalások keretrendszerét. "Megszületett az egyezség, azt Ausztria és az összes többi állam elfogadta" - közölte a DPA hírügynökséggel egy résztvevő.

A csatlakozási tárgyalásokat az eredeti tervek szerint hétfőn öt órakor kezdték volna meg. Mivel Gül napközben nem kapta meg a tervezetet, az EU brit elnöksége már a tárgyalások elhalasztását is bejelentette. A halaszást a britek eleve technikai jellegűnek nevezték.

Osztrák ellenszenv

Gül korábban közölte, hogy csak akkor hajlandó elutazni, ha Törökország számára is elfogadható feltételekkel kezdődhetnek a tárgyalások. A fő nézeteltérés a török EU-tagságot erősen ellenző Ausztria miatt alakult ki, az osztrák kormány korábban ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy a tárgyalásoknak ne Törökország felvétele legyen az egyedüli végcélja.

Hétfő délutánra azonban Ausztria feladta ellenállását. Az osztrák kormány nem kérdőjelezi meg a török EU-tagságot, mint a csatlakozási tárgyalások célját, jelentette ki Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter hétfőn délután.

Ausztria álláspontjának megváltoztatásához az vezetett, hogy az EU Horvátországgal is tárgyalásokat kezd a csatlakozásról. Carla Del Ponte, a Jugoszlávi területén elkövetett háborús bűnöket nyomozó hágai főügyész előzőleg nagyon pozitívan nyilatkozott Horvátország együttműködési készségéről az EU külügyminiszterei előtt. Bővebben> > >

Plassnik ugyanakkor kitartott amellett, hogy az EU-nak pontosan nevesítenie kellene a teljes jogú tagság alternatíváit is.

Egyes hírek szerint az egyeztetést nem csak az osztrák álláspont bonyolította, hanem az is, hogy egy felvetés szerint - amit főként Ciprus támogat - Törökországtól meg kell követelni, hogy ne akadályozza EU-tagok csatlakozását más nemzetközi szervezetekhez. Ankara attól tart, hogy ezzel Ciprus - amelyet Törökország nem ismer el - saját NATO-csatlakozását készíti elő a színfalak mögött, megakadályozva, hogy a már ősidők óta NATO-tag Törökország esetleg vétót emeljen.