Isztambul Európa kultfővárosa lenne

2005.10.13. 13:01
Magyarország és Németország mellett a még nem EU-tag Törökország is szívesen adna 2010-ben kulturális fővárost Európának. Az ügyben döntés még nem született, de nem Isztambul lenne az első EU-n kívüli város, amelyik megkapja a címet.

Isztambul is szívesen viselné 2010-ben az Európa kulturális fővárosa címet, erősítette meg az Indexnek Frederic Vincent, az Európai Unió oktatási és külügyi ügyekért felelős biztosának szóvivője. A törökországi város levelet küldött a Bizottságnak az ügyben, de döntés még nem született. Eddig úgy lehetett tudni, hogy 2010-ben egy magyar és egy német város lesz Európa kulturális fővárosa.

#alt#
A csatlakozási tárgyalások megkezdése után együtt lobog a török és az EU zászló Isztambulban (Fotó: Epa)

Vannak kapcsolatok

A törököknek Magyarországgal és Németországgal is vannak kulturális kapcsolatai. Több magyar városban vannak építészeti emlékei a százötven éves török megszállásnak, II. Szulejmán szultánnak Szigetváron szobrot is emeltek, Németországban pedig 2,4 millió török bevándorló él.

Törökországgal - első jelentkezése után negyvenkét évvel - október elején indultak meg a csatlakozási tárgyalások. Azt, hogy 2010-re az EU részévé válik-e a világi, muzulmán ország, még nem tudni, Brüsszelben feltűnően tartózkodnak a konkrét időpont megjelölésétől.

Egy szempontot jelent

Egyébként EU-n kívüli ország is adhat kulturális fővárost, 2008-ban például a norvégiai Stavanger viseli a címet, a közép-európai országok csatlakozása előtt Krakkó és Prága is lehetett kulturális főváros.

A 2010-ben Németország mellett kulturális fővárost adó Magyarországon is tudnak már a török város jelentkezéséről, de Mesterházy Balázs miniszteri biztos még nem tudta megmondani, hogy ez befolyásolja-e a magyar pályázatot, bár - mondta az MTI-nek - "egy szempontot minden bizonnyal jelenteni fog".

A kormány október 23-án hozza nyilvánosságra, hogy Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron közül melyik város pályázatát támogatja.