Kovácsot rossz bizonyítvánnyal, de támogatja az EP

2004.10.07. 16:39
Úgy tűnik, hogy végül támogatni fogja Kovács László uniós biztossá való kinevezését az Európai Parlament, noha a volt külügyminiszter múlt heti meghallgatásával szinte senki nem volt megelégedve, és "bizonyítványa" is rossz lesz.
Mint az Index az energiaügyi bizottság tagjaitól megtudta, noha a Kovácsról szóló ajánlás szövegét csak jövő kedden hagyják végleg jóvá, gyakorlatilag már csak egy mondatról folyik a vita. Az értékelők közti huzavona már pusztán politikai: a szocialista frakció Kovács László támogatását kérte a konzervatív Néppártól azért, hogy cserébe ők ne támadják Rocco Buttiglionét, a bel- és igazságügyi biztosjelöltet.

Buttiglionével ugyan nem volt semmi baj szakmailag, viszont meghallgatásán kiderült, hogy homofób és nőellenes, diplomatikusan szólva 19-ik századi nézeteket vall. Még az Európai Parlament elnöke is azt nyilatkozta róla, hogy talán jobb volna, ha nem az olasz lenne az igazságügyi biztos, pedig Josep Borrell eddig nem értékelt egyetlen meghallgatást sem.

Buttiglione Kovácsért cserébe

Kovács László értékelésének jóváhagyását mindenesetre többször is elhalasztották az illetékes bizottság tagjai; még a szocialisták is elismerték, hogy szakmai felkészültsége hiányos. A Néppárt és a szocialisták közt kötött politikai megállapodás - Buttiglione Kovácsért cserébe - azonban azt jelenti, hogy mindkettejük jóváhagyásra számíthat.

"A szocialisták nagyon támadták Buttiglionét, de végül megegyeztek a konzervatívokkal. Kovács úr ennek a megegyezésnek a másik eleme" - mondta egy parlamenti tisztviselő, aki közelről figyelemmel követte az eseményeket. Egy másik illetékes szerint az egyenletnek egy harmadik eleme is van: a liberális Neelie Kroes, akit a versenyügyi tárca élére jelölt a holland kormány, de bizonyos üzleti érdekeltségei miatt az EP-ben rá akarták húzni a vizeslepedőt.

Megfigyelők csütörtökön emlékeztettek rá, hogy ez a végeredmény tulajdonképpen nemigen volt kétes egy percig sem: az EP-nek nem áll módjában megakadályoznia egy biztos jelölését, csak az egész Bizottságot tudja leszavazni, mind a 25 taggal. Erre viszont a parlamentben nemigen van politikai akarat.

A Kovácsról szóló ajánlás szövegtervezetét az Index nem látta, viszont a papír ismerői szerint az elég erősen kritizálni fogja a jelölt szakmai felkészültségét. Elismeri ugyanakkor diplomáciai tapasztalatát és képességeit, amelyekre szüksége is lesz a következő években: az energiatárcának jelentős külkapcsolatai vetülete van és fordítva: például az EU Oroszország-politikája jórészt erről szól.

MSZP-Fidesz meccs

A magyar parlamenti delegáció két oldala is beszállt csütörtökön a buliba. Tabajdi Csaba szocialista delegációvezető a Fideszt vádolta az egész felfordulásért, mondván képviselői "átfogó, frontális támadást intéztek Kovács László ellen, ahogy egyetlen más biztos ellen sem". Tabajdi szerint egyáltalán nem Kovács szakmai felkészültsége a kérdés, a volt miniszter egy politikai játszma áldozatává vált.

Szájer József, a jobboldali delegáció vezetője szerint épp ellenkezőleg, ők pusztán szakmai alapon bírálták Kovács Lászlót, és mind a meghallgatás, mind az azóta történtek - a tény, hogy azóta sem született meg az értékelés - azt bizonyítják, hogy a jelölt szakmailag szerepelt le. "A Kovács-stílus, a válaszok elkenése, a felületeskedés nem működött az Európai Parlamentben" - állapította meg Szájer József, mondván ez most már a magyar kormány számára is kínos.

Végeredmény jövő hét közepén lesz.