Két hétig készülhetett Kovács az új meghallgatásra

2004.11.14. 10:22
A rövidebb felkészülési idő ellenére Kovács László adó- és vámügyi európai biztosjelöltre ugyanolyan nehézségű szakmai kérdések megválaszolásának feladata vár keddi újabb európai parlamenti meghallgatásán, mint korábban a téma előző kijelölt felelősére, a lett Ingrida Udréra - derült ki azokból az interjúkból, amelyeket a meghallgatást végző bizottságok tagjai adtak az MTI-nek a hét végén.
Az Európai Parlamentben (EP) hétfőn és kedden, a korábbinál gyorsabb folyamat keretében folytatják le az érintett három jelölt meghallgatását és annak értékelését, hogy csütörtökön a ház már szavazhasson José Manuel Durao Barroso elnök testületéről. A meghallgatások most mindazonáltal az előzőhöz képest annyiban már csak formalitásnak tekinthetők, hogy a szavazás pozitív kimenetele szinte bizonyosra vehető: jóllehet a nagy EP-frakciók mindegyike kevesli Barroso módosításait, lényegében mindegyikük jelezte, hogy tagjainak többsége támogatja majd az új bizottságot.

Fidesz: Barroso nem akarta Kovácsot
A Fidesz tudomása szerint az Európai Bizottság elnöke a diplomácia nyelvén egyértelműen megfogalmazta a magyar miniszterelnökhöz írt levelében, hogy szerencsésebb volna, ha Magyarország Kovács László helyett más biztosjelöltet állítana. Erről Szájer József beszélt vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. "Biztosan állíthatom, Barroso bizottsági elnök levele azzal a szándékkal született, hogy megoldást találjon a kialakult válsághelyzetre" - mondta a néppárti európai parlamenti (EP) képviselő.

Kovács Lászlót egyszerre két bizottság - a gazdasági és pénzügyekkel foglalkozó, illetve az egységes belső piaci ügyekért felelős testület - hallgatja meg Strasbourgban, míg a szabadságjogok, igazságügy és biztonság témáiért felelős olasz Franco Frattinit külön kérdezi ki igazságügyi (hétfőn), valamint a jogi bizottság (kedden). Az energiaügyi jelölt lett Andris Piebalgsnak az ipari, energetikai és kutatási kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottság előtt kell helyt állnia hétfőn.

Fontos, nem fontos

A magyar jelölt meghallgatásával kapcsolatban Herczog Edit (MSZP) a távirati irodának elmondta: nagyon fontos területről van szó, hiszen az adó- és vámbevételek teszik azt lehetővé, hogy az európai szociális modell működjön és fennmaradjon. Az európai adórendszer és annak tagországonkénti szabályozása emellett az egyik olyan tényező, amely a közös piac kiteljesedését ma még gátolja - mutatott rá. A vámpolitika tekintetében pedig elmondható, hogy a nem uniós tagokkal határos Magyarország különösen érintett, mert határain kerülnek vámoltatásra az unión kívülről érkező áruk. Ez komoly gazdasági előnyökkel járhat az ország számára.

Szájer József (Fidesz-MPSZ) ezzel szemben úgy vélte, az egyik legjelentéktelenebb, legkisebb fajsúlyú tárcáról van szó. Ezt szerinte az is mutatja, hogy a tárca eredetileg egy nagyobb portfólió meglehetősen kis része volt, emellett jelentéktelen számú az az uniós szabályozás, amely erre a területre vonatkozik.

Herczog Edit kifejtette: Kovács meghallgatása pontosan olyan keretek közt fog zajlani, mint Udréé. Leszögezte: szocialista oldalról elsősorban szakmai kérdéseket kívánnak intézni Kovácshoz. Szájer szerint a néppárt is egyértelműen a szakmai hozzáértést fogja vizsgálni a jelölteknél. Pervenche Beres, a gazdasági bizottság francia elnöke velük szemben azt jelentette ki, hogy számos politikai természetű kérdésre is számít. Megerősítette, szakmai téren ugyanolyan típusú kérdések várhatók a bizottsági tagok részéről Kovács irányában, mint amilyeneket Udre kapott.

Segítené a szabad külpiaci tevékenységet

Az előzetesen írásban feltett kérdésekre válaszolva Kovács László jelezte, azt tartja legfőbb céljának, hogy segítsen azon adóügyi akadályok felszámolásában, amelyek ma még nehezítik a cégek és magánszemélyek külpiaci tevékenységét, azt, hogy szabadon élhessenek az EU egységes belső piaca adta lehetőségekkel. A vámkérdéseket illetően a új biztos a termékhamisítás elleni küzdelmet mondta egyik legfőbb feladatának.

Herczog Edit úgy vélte, azon adónemek kérdésében, amelyek ma országonként nagyon eltérnek az unióban, és ezért a tőke mozgását a közös piac egységes szabályaihoz képest torzítják, kell hogy legyen elmozdulás a következő öt évben. Megítélése szerint biztosan lesz kérdés a jövedéki adóhoz kapcsolódó szabályokról is. A meghallgatáson a szocialista képviselő asszony várakozásai szerint a korrupció témája is szóba kerül.

Herczog - akárcsak Udrétól - a meghallgatás során arról kíván érdeklődni a magyar jelölttől, hogyan lehet Brüsszelből segíteni az új tagországok megnövekedett vámfeladatait az unióba kerülésükkel lecsökkent külkereskedelmi forgalmat is tekintetbe véve. Szájer József, aki ezúttal még nem döntött a kérdéséről, Udrétól azt kérdezte, milyen módon tudja az EU új külső vámhatárain segíteni az átjárhatóság és biztonság megfelelő garantálását, illetve a vámszerveket.

Két hét volt

A felkészüléssel kapcsolatban Herczog úgy vélte, a jelöltek rendelkezésére állt két hét arra szinte bizonyosan nem elég, de a rövid időtartamot Barroso vállalta a meghallgatandó biztosok számára, övé tehát a felelősség. Szájer szerint mindenki tisztában van azzal, hogy a jelöltek milyen korlátozások közepette tudtak felkészülni a feladatra. Hozzátette: bízik benne, hogy az a "mélyrepülés", amely az energiaügy esetében történt Kováccsal, a rövidebb felkészülési idő ellenére sem fog megismétlődni. Azt is elmondta, hogy az egyes biztosok szereplésével kapcsolatos esetleges negatív vélemény a későbbiekben ad igazán teendőket a parlamentnek, hiszen ezek a biztosok munkájuk során még többször a parlament elé fognak menni.