Mégsem kell a Hamásznak a tűzszünet

2009.01.01. 14:57
A Gázai övezetet uraló terrorcsoport vezetője szerint álközlemény jelent meg a Hamász honlapján. Izraeli harci gépek végeztek a szervezet szellemi vezérével.

Mégsem fogadja el az EU tűzszüneti javaslatát a Hamász. A terrorszervezet honlapjára pár órája került ki egy közlemény, mely szerint a Hamász elfogadja a tűzszünetet, amennyiben Izrael leállítja a támadásokat. Fauzi Barhum szóvivő később hamisítványnak nevezte a neki tulajdonított közleményt.

"Ez egy álközlemény, amelynek nincs semmi valóságalapja. Ellenséges oldalról terjesztették, hogy kételyeket ébresszenek a Hamász álláspontjával kapcsolatban" - mondta Barhum.

Az EU kedden este állt elő az Izrael és a Hamász közti azonnali és tartós tűzszünetre vonatkozó kezdeményezésével. Izrael a tűzszünetet ahhoz kötötte, hogy a Hamász hagyjon fel az izraeli célpontok elleni rakétatámadásokkal.

Választási kilátások az offenzíva tükrében

A Háárec és a Dialog intézet által közösen készített közvélemény-kutatásban felmérték a pártok támogatottságának változását is. Az eredmény azt mutatja, hogy a hadjárat megnövelte a baloldali blokk népszerűségét a jobboldali vagy vallási pártokkal szemben. Most 60-60 képviselői hely jutna mindegyik tömbnek a 120 tagú törvényhozásban, míg korábban a baloldaliak csak 55-öt nyerhettek volna egy azonnali választáson. Ha a bal-jobb törésvonal mentén fognának össze a pártok, akkor most nagyon nehéz volna kormányt alakítania bármelyik oldalnak.

Az Ehud Barak védelmi miniszter vezette Munkapárt könyvelheti el a legnagyobb előretörést. A Gázai övezet elleni offenzíva előtti felmérések szerint 12 helyet szerzett volna meg a parlamentben, a friss felmérés szerint azonban 16-ot. Most 19 helye van a kneszetben. (Az előre hozott választások február 10-én lesznek.)

A hat napja tartó offenzívában eddig négyszázan haltak meg az övezetben, mintegy negyedük polgári személy volt, felük pedig a Hamász egyenruhás fegyverese. Izraelben négyen haltak meg szombat óta palesztin rakétatámadásban. A sebesültek száma elérte a 2000-et.

Az uniós tűzszüneti javaslat aláírására vonatkozó hajlandóságot a Hamász még azelőtt jelentette be, hogy csütörtökön izraeli légi csapás érte a szervezet egy magas rangú vezetőjének gázai házát. A nagy erejű robbanás végzett Nizár Rajjánnal. Rajján többször is jelezte korábban, hogy támogatja a zsidó állam elleni öngyilkos merényletek felújítását.

Izraeli oldalról Ehud Olmert miniszterelnök arról beszélt, hogy nyugalmat és a normális élet feltételeit kívánják megteremteni az Izrael déli részén élők számára. "A Hamász teher számunkra, de sokkal inkább az a palesztin nép számára", mert fájdalmat okoz neki - mondta a kormányfő a Gázai övezethez közeli Beér-Seva városban. "Vaskézzel bánunk a Hamásszal és a terrorizmussal, de igyekszünk megkímélni a palesztin népet. Gondot fordítunk a (palesztinok) alapvető szükségleteinek kielégítésére, egészségügyi felszerelésekkel való ellátására, és nem lesz élelmiszerhiány" a Gázai övezetben - szögezte le Olmert.

Az izraeliek többsége a Gázai övezeti Hamász-célpontok elleni légi hadjárat folytatását akarja egy friss felmérés eredménye szerint, amely a csütörtöki Háárec-ben jelent meg. A megkérdezettek 52 százaléka van a légicsapások folytatása mellett, de az izraeli vérveszteség elkerülése érdekében az ellen, hogy szárazföldi támadást is indítsanak a radikális palesztin szervezet uralma alatt álló területen. Csak a felmérésben részt vevők 19 százaléka támogatja, hogy szárazföldi támadást is indítsanak. Körülbelül ugyanennyien mondják azt, hogy azonnal tűzszünetet kell kötni. 9 százaléknyian nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésekre.