Nem kilőtte, csak ledobta rakétáját Grúziára az orosz gép

2007.08.08. 14:15
Bár hivatalosan az oroszok tagadják, hogy akár egyetlen gépük is lett volna Grúzia felett, elképzelhető, hogy egy mégiscsak ledobott pár rakétát. Állítólag dél-oszétok lőttek a gépre, bár a dél-oszétok Oroszországhoz szeretnének csatlakozni, Moszkva tevőleges támogatásával.

Nem lőtt rakétát Grúziára egyetlen orosz repülőgép sem, a vadászgép pilótája valójában csak ledobta a rakétákat, hogy megszabaduljon terhétől, állítják legújabban az oroszok, akik kedden még azt is tagadták, hogy bármi történt volna. A gép azután dobta le rakétáit, hogy szeparatisták tüzébe került Dél-Oszétiában, nyilatkozta a Reutersnek egy orosz forrás, aki részt vesz az eset kivizsgálásában.

A Grúziához tartozó Dél-Oszétiában a szeparatisták amúgy azért harcolnak, hogy Oroszországhoz, illetve az ottani Észak-Oszétiához csatlakozhassanak, harcukat az orosz kormány tevőlegesen is támogatta.

Egy rakéta maradványai a Tbiliszitől nyugatra fekvő falu közelében.

Az oroszok szerint az, hogy a rakéta nem robbant fel, mostani állításukat igazolja. Mindeközben Oroszország hivatalosan még mindig tagadja, hogy bármi köze lenne az incidenshez.

Így nyilatkozott az orosz védelmi miniszter szóvivője is, aki szerint nem volt orosz gép a grúz légtérben. Megszólaltak az ügyben a dél-oszét szeparatisták is, akik szerint a grúz kormány állítása "abszurd".

Az Európai Unió mindeközben Oroszországot és Grúziát is önmérsékletre szólította.