Bosszúból ölhettek irakiakat az amerikaiak

2006.03.20. 18:11
Hivatalos vizsgálatot rendelt el egy iraki bombarobbanás áldozataival kapcsolatban az amerikai hadsereg. Az eredeti amerikai értékelések szerint a lázadók bombája egy amerikaival és 15 irakival végzett. A Time munkatársai kiderítették, hogy az irakiakat az amerikaiak lőtték le. A kérdés, hogy a lázadók támadásától tartó amerikaiak elbaltázott akciójáról, vagy bosszúhadjáratról van-e szó.

Bosszúból mészárolhattak le tizenöt irakit egy amerikai tengerészgyalogos század katonái tavaly novemberben az iraki Haditában, írja a Time magazin több hónapnyi kutatás után. A hadsereg hivatalos beszámolója szerint tavaly november 19-én egy útszéli bomba robbanása megölte a század egyik tizedesét. A katonák ezután tűzharcba keveredtek a lázadókkal, akik közül hetet megöltek. A jelentés szerint a robbanásban tizenöt iraki civil is életét vesztette.

Robbanás biztos volt

A Time munkatársai azonban az eset 28 szemtanújával - köztük tengerészgyalogosokkal - készített interjúik során a hivatalostól eltérő képet kaptak az eseményről. Kutatásaik szerint az útszáli bomba csak a tengerészgyalogos tizedessel végzett, a tizenöt iraki civilt amerikai katonák ölték meg.

Az események rekonstrukciója szerint a robbanás reggel negyed nyolckor történt Haditában. A 9 éves Eman Valid százötven méterre volt a robbanástól otthonában. Mint mondta, a robbanás zaja ébresztette a családot. A családtagok a nappaliban gyűltek össze, míg apjuk, jó szokásához híven a hálószobában a Korán fölött családja biztonságáért kezdett imádkozni.

Az amerikai katonák beszámolója szerint a ház irányából tűz érte őket, ezért ők Validék felé vették útjukat. Állításuk szerint heves tűzharcba keveredtek a lázadókkal, bár a Time munkatársai szerint Validék házának külső falain nincsenek harcra utaló, golyó szaggatta lyukak. A katonák betörtek a házba, ahol végeztek Eman apjával, nagyanyjával és nagyapjával, majd a nappali azon sarkára nyitottak tüzet, ahol a kislány és 8 éves öccse lapult. Két felnőt családtagja vetette magát a golyók elé, de Eman és öccse is megsérült.

Megzavarodtak

Miután Validéknál végeztek, a tengerészgyalogosok a következő háznál hallottak lövéseket. A házba kézigránátot dobtak, majd puskatüzet zúdítottak a bentlévőkre. Nyolcan, köztük egy kétéves kisfiú és három kislány vesztették életüket.

A társuk halála és a lázadók vélt támadása miatt megzavarodott amerikaiak ezután egy harmadik házon ütöttek rajta. Itt a tulajdonos a szomszédban élő fia szerint apját, és három másik férfit egy szekrénybe tuszkoltak és lelőttek. Juszif Szajed, a szomszédból átfutó fiú szerint őt csak az iraki katonák mentették meg, amikor visszatartották. "Azt mondták, ha bemegyek, az amerikaiak engem is megölnek" - nyilatkozta a Time-nak.

A hadsereg szerint a harmadik háznál a katonák 10-15 nőt találtak, ám az egyik szobából az AK-47-es orosz géppisztolyok jellegzetes kattanását hallották. Amikor betörtek a szobába, egy férfinél látták is a gépkarabélyt, egy másik pedig a szekrénybe nyúlt éppen, feltételezéseik szerint szintén fegyverért. A két férfit azonnal lelőtték. A másik két férfi haláláról nem közöltek részleteket.

Járulékos kár

A Time értékelése szerint a fennálló bizonyítékok alapján nem jelenthető ki az, amit a jogvédők állítanak, azaz hogy az amerikaiak szándékosan, bosszúból mészároltak le ártatlan irakiakat. A gyanút mindenesetre növeli, hogy a nyilvánvalóan az amerikaiak áldozatául esett irakiakat az útszéli robbanás halottaiként próbálták beállítani, még idén januárban is. Az amerikai hadsereg álláspontja csak azután változott, hogy a Time az interjúk mellett egy helyi újságírótanonc videóját is becsatolta, amin jól látható, hogy a halottakkal lőtt sebek, nem pedig gránátszilánkok végeztek.

Barry Johnson, az Irakban állomásozó amerikai haderő szóvivője a Time anyagait látva hivatalos vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat még folyamatban van, így az érintettek nem nyilatkozhatnak a Time-nak, a hadsereg pedig nem közölt részleteket az eddigi eredményekről. A Time értesülései szerint a hivatalos vizsgálók szerint az irakiak nem bosszúakció áldozatai, hanem csak kereszttűzbe kerültek, azaz "járulékos áldozatokká" váltak.