Robbanás húsz halottal Haifán

2003.10.04. 15:51
Az utóbbi három év legvéresebb merénylete történt egy haifai étteremben. Izrael szerint meg kell szabadulni Arafattól.
A Haifában elkövetett palesztin öngyilkos merénylet alkalmat teremt az izraeli kormány azon döntésének megvalósítására, hogy "meg kell szabadulni" Jasszer Arafat palesztin elnöktől - jelentette ki Dan Naveh izraeli egészségügyi miniszter az izraeli közszolgálati televízióban. - Mindannyiunk számára világos, hogy ez a személy (Arafat) jelenti a legfőbb akadályt a jobb jövő előtt... Meg kell valósítani ezt a döntést - fejtegette Naveh, akit a kormányzó jobboldali Likud tömörülés "héjái" között tartanak számon.

Az izraeli kormány két nappal azután hozott elvi döntést Arafat "elmozdításáról", hogy szeptember 9-én kettős merényletet hajtottak végre palesztin szélsőségesek, 15 izraeli halálát okozva ezzel. Az "elmozdítás" jelentheti Arafat likvidálását vagy kitoloncolását is; Arafat 2001 decembere óta gyakorlatilag rámalláhi főhadiszállásának foglya, ha elhagyja az izraeliek által körbezárt Rámalláhot, többé nem térhet oda vissza.

Három év óta a legvéresebb

Az utóbbi három év egyik legvéresebb merénylete történt szombat délután, helyi idő szerint két óra körül az észak-izraeli Haifában, az arab-izraeli vegyes tulajdonban álló Maxim étteremben: a legfrissebb adatok szerint az elkövetőn kívül 19 ember vesztette életét, több mint ötvenen pedig megsebesültek, amikor a merénylő működésbe hozta a testére szerelt, mintegy tíz kilogramm robbanóanyagot tartalmazó pokolgépet. A halottak között öt gyermek van, és a sebesültek között is jelentős számú a gyermek. Gil Kleiman rendőrségi szóvivő az AFP-vel közölte, hogy nő volt az öngyilkos merénylő. Az étterem teljes egészében megrongálódott.

Izraeli sajtójelentések szerint az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet vállalta a felelősséget a merényletért, de más forrásból nem erősítették meg ezt a hírt. A Hamász szélsőséges szervezet egyik bejrúti képviselője üdvözölte az öngyilkos támadást, de nem utalt arra, hogy a Hamásznak bármi köze lenne az esethez.

Jonathan Peled, az izraeli külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Izrael akciókat és nem szavakat vár a Palesztin Hatóságtól. "Túl kevés és túl késő" - így kommentálta Peled a CNN amerikai hírtelevíziónak Ahmed Korei kijelölt palesztin miniszterelnök nyilatkozatát. Korei élesen elítélte az Izrael-ellenes merényletet, és a polgári személyek elleni támadások leállítására szólította fel a palesztin fegyveres szervezeteket.