Megölték a Hamasz új vezetőjét

2004.04.17. 22:18
Az izraeli hadsereg közleményben erősítette meg szombat este, hogy az izraeli erők Gázában rakétatámadással likvidálták Abelaziz ar-Rantiszit, a Hamász katonai vezetőjét. Az 57 éves férfi néhány hete lépett az izraeli hadsereg által megölt Ahmed Jaszin sejk, a Hamász szellemi vezetője örökébe.
Tekintse meg a képeket.
Az izraeli hadsereg rakétatámadásban megölte szombaton Abdelaziz ar-Rantiszit, a Hamász radikális palesztin szervezet vezetőjét a megszállt palesztin területeken, jelentették be palesztin kórházi illetékesek.

A Hamász-vezető gépkocsija ellen Gáza városában végrehajtott rakétatámadásban életét vesztette a gépkocsi két másik utasa is, Rantiszi fia, Mohamed és egyik testőre, közölte a Hamász egyik illetékese.

Abdelaziz ar-Rantiszit Izrael az egyik első számú likvidálandó célszemélynek jelölte meg márciusban, amikor az 57 éves férfi, az izraeli hadsereg által megölt Ahmed Jaszin sejk, a Hamász szellemi vezetője örökébe lépve a Hamász vezetője lett a megszállt palesztin területeken.

Az izraeli helikopterek szombat este két rakétát lőttek ki Rantiszi gépkocsijára Gáza városában a Hamász-vezető házához közeli úton.

A Hamász több száz tagja és híve gyűlt össze a városi kórháznál, ahová a támadásban súlyosan összeégett Rantiszit szállították. A palesztinok bosszút követeltek.

A Palesztin Hatóság azonnal élesen elítélte Rantiszi meggyilkolását, "állami terrornak" minősítette az izraeli akciót. "A lehető legerősebb szavakkal ítéljük el ezt az izraeli bűncselekményt és állami terrort. Most már nyilvánvaló a világ számára, hogy a palesztin népnek minden korábbinál jobban szüksége van a nemzetközi védelemre" - hangoztatta nyilatkozatában Szaeb Erekat palesztin miniszter.

Az izraeli rakétatámadást órákkal azután hajtották végre, hogy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a Gáza-övezet határán fekvő Erezben, s megölt egy izraeli katonát, hármat pedig megsebesített.

Az izraeli hadsereg múlt év június 10-én hasonló támadásban már megpróbálta megölni a Hamász-vezetőt. Az akciót megtorló öngyilkos merényletben 16 izraeli vesztette életét Jeruzsálemben.

Tekintse meg a képeket.
Az Egyiptomban gyermekorvos diplomát szerzett Rantiszit radikálisabbnak tartották Jaszin sejknél is. Már az ellene megkísérelt merénylet után is figyelmeztetett: "egyetlen zsidó sem marad Palesztinában". Hamász-vezetőként tett első nyilatkozata így szólt: "Az izraeliek nem érezhetik biztonságban magukat."

Jebnában született 1947-ben, a Gázai övezettől északra fekvő arab faluban, amely hamarosan Izrael állam része lett. Családja a Gázai övezetbe költözött az első 700 ezer palesztin menekülttel együtt. Rantiszi gyermekkorát Han Junisz menekülttáborban töltötte. Politikai elkötelezettsége miatt az izraeli hatóságok többször letartóztatták.

1992-ben a Hamász és az Iszlám Dzsihád 400 másik tagjával együtt kiutasították az Izrael által megszállt Dél-Libanonból, majd újra letartóztatták. 1997-ig izraeli fogságban volt, egy cellában Jaszin sejkkel. Meggyűlt a baja a Palesztin Hatósággal is, amely összesen 27 hónapig tartotta őt börtönben.

'Vére nem folyt hiába'

A Hamasz radikális palesztin mozgalom közölte: bosszút áll vezetője, Abdelaziz ar-Rantiszi szombati meggyilkolása miatt, amely nem rettenti el Izrael állam megsemmisítéséért folytatott harcától.

"Rantiszi doktor vére nem folyt hiába" - jelentette ki Iszmail Hanija, a Hamasz politikai szárnyának irányítója a kórházban, ahol Rantiszi a gépkocsiját ért izraeli rakétatámadás után meghalt.

"Izrael megbánja ezt. Bosszút állunk" - jelentette ki Iszmail Hanija újságírók előtt.

Musza Abu Marzuk, a Hamasz politikai irodájának helyettes vezetője egy telefoninterjúban kifejtette: a mozgalomnak jogában áll hasonló módon bosszút állni. Arra a kérdésre, hogy a gyilkosság csapást jelentette-e a Hamasz számára, Marzuk kijelentette: "emberek sora áll emberek sora mögött, akik végigviszik küldetésüket".

Az izraeli hadsereg közleményben erősítette meg szombat este, hogy az izraeli erők Gázában rakétatámadással likvidálták Abelaziz ar-Rantiszit, a Hamász katonai vezetőjét.

Rantiszi gépkocsiját Gázában két rakétatalálat érte. A támadásban a palesztin vezetőn kívül életét vesztette fia és testőre is. Rantiszi felesége szintén a gépkocsiban ült, az ő sorsáról nincsenek értesülések. A támadás során öt járókelő is megsebesült.