A Hamász meghirdette a harag napját

2009.01.01. 21:06
Pénteken tömegtüntetések lehetnek Jeruzsálemben és Ciszjordániában, a Hamász szolidaritásra szólította az összes palesztint. Nem hajlandók tűzszünetet kötni, pedig Egyiptom szerint is be kéne szüntetniük a támadásokat.

Tömegtüntetésekre szólította a jeruzsálemi palesztinokat a Gázai övezetet uraló Hamász. A terrorcsoport december 19-én jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg Izraellel a fél éves tűzszünetet. Ezt követően folyamatossá váltak a palesztin rakétatámadások, mire válaszul Izrael december 27-én offenzívát indított az övezet ellen.

Az első napi légicsapásokban legalább 230-an vesztették életüket, az offenzíva során eddig négyszáz palesztin halt meg - köztük a Hamász szellemi vezetője, Nizár Rajján is.

Rajján halálhírét követően egy közlemény jelent meg a Hamász honlapján, mely szerint elfogadják az EU által előkészített tűzszüneti tervet. Ezt később Fauzi Barhum szóvívő hamisítványnak minősítette a közleményt és elutasította a tűzszünetet, majd meghirdette a harag napját.

"Legyen a péntek a gázai népünkkel való szolidaritás napja, és a harag napja a cionista megszállás és a (zsidó) telepesek ellen", áll közleményükben, melyben minden ciszjordániai palesztint szolidaritási menetek tartására szólít.

Miki Rózenfeld izraeli rendőrségi szóvivő csütörtök este közölte, hogy a zsidó állam rendőrsége fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosít Kelet-Jeruzsálemben és a környező falvakban. Több ezer rendfenntartót mozgósítanak, mert mindenáron meg kívánják óvni a nyugalmat. Emellett az izraeli hatóságok egyeztetéseket indítványoztak az érintett települések vezetőivel. A jeruzsálemi Mecsetek terén csak izraeli állampolgárságú palesztinok vehetnek rész a pénteki imán.

Pedig a Hamásznak Egyiptom szerint is el kellene fogadnia a tűzszünetet. "Vállalniuk kell, hogy nem lőnek ki rakétákat Izraelre" - jelentette ki Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter. Bírálta a Gázai övezetet ellenőrző Hamászt, mert az szerinte ürügyet szolgáltatott Izraelnek arra, hogy megtámadja a palesztin területet.

Ahmed Abul Geit az izraeli légi támadások azonnali leállítását követelte, de hangsúlyozta az is, hogy a Hamásznak el kell köteleznie magát amellett, hogy ha létrejön egy tűzszüneti megállapodás a két fél között, kikényszeríti, hogy palesztin részről ne sértsék azt meg. Máskülönben "valamelyik laza csoport úgy dönthet, hogy nem hagyja abba a rakétatámadásokat és megnehezítheti a tűzszünet életbe lépését".