Huszein, a túlélőbajnok

2003.07.30. 12:38
Fiait megölték, testőrét elfogták, kétszer megbombázták, mégis csak tippelni lehet, mi van a volt iraki diktátorral. Bár az amerikaiak szerint Huszein nem bin Laden, a bujkálásban van 12 év gyakorlata.
Szaddám Huszein elfogásáról reppentek fel hírek a New York-i tőzsdén kedden, alaposan megdobva a részvényárfolyamokat. Az elfogás híréről a Reuters és a BBC rádiója adott jelentést, hozzátéve, hogy azt az amerikai hadvezetés még nem erősítette meg. "Nincs mondanivalónk ezzel kapcsolatban" - reagált a Pentagon a BBC megkeresésére.

Gyakorlott túlélő

Huszein nem bin Laden, nincs szokva a bujkáláshoz - nyilatkozta optimistán Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes hétfőn. Az amerikaiak feltétlenül bíznak a diktátor elfogásában, főként azután, hogy két fiát másfél hete megölték.

Huszein azonban a terroristavezérhez hasonlóan nagy túlélő. Az 1991-es öbölháború idején naponta változtatta lakhelyét, még a hadműveletek vége után is. Az országban számos palotát, rejtekhelyet épített magának. A legvalószínűbb mégis az, hogy szülővárosa, a korábban kormányzó szunnita elit bázisa, Tikrit körzetében rejtőzik.

Hajsza, eredmény nélkül

Ezt feltételezik az amerikaiak is, akik immár harmadik napja folytatják a kutatást a Bagdadtól északra fekvő, a háborúban utolsóként elfoglalt városban. Hétfőn a katonák elfogták Huszein egyik testőrét is.

A hajsza azonban eddig mindig kudarccal végződött. Az amerikaiaknak nincs könnyű dolga. A diktátort számos híve, rokona védi. "Akárhányszor tűzharcba keveredünk a rajtaütések során, és elfogjuk a harcolókat, kiderül hogy a diktátor rokonait fogtuk el" - nyilatkozta a BBC-nek a Szaddámot üldöző 4. gyalogsági hadosztály alezredese.

Huszein tehát a hadsereg szerint is életben van. Nem mindig volt ez így.

Kivégzés jelzésre

Már a háború első csapása személyesen a diktátor likvidálására indult. Az amerikai hadvezetés a haditerveket felrúgva, a lefegyverzésre adott ultimátum lejárta után szinte azonnal támadást intézett Irak ellen. A bombázást egy Huszein környezetébe beépült, később kivégzett iraki informátor jelzése alapján rendelték el.

Hiába bízott azonban Huszein halálában a hadvezetés, hiába terjedtek hírek a diktátor súlyos sérüléséről, végül az amerikaiaknak is el kellett ismerniük a kudarcot. Csakúgy, mint a háború utolsó napjaiban, amikor egy bagdadi éttermet bombáztak porig, szintén egy besúgó jelzése alapján.

Porrá bombázták továbbá Huszeint a szír határ mellett is, legalábbis a Pentagon szerint. De az is elképzelhető, hogy még ezelőtt Szíriába menekült. Vagy Oroszországba. Rejtekhelyével kapcsolatban csak a Pentagon által favorizált, ám kevéssé megbízható iraki ellenzéki vezér, Ahmed Csalabi tudott biztosat.

Üzenget

Ezeket a csapásokat Huszein túlélte, mi több, hangfelvételeken - bin Ladenhez hasonlóan - továbi harcra buzdított. Ezt a szokását a mai napig megtartotta, legutóbb fiait gyászoló üzenetet tett közzé. A kazetta hitelességét ugyan még vizsgálják, ám az eggyel korábbi, július 20-án készült felvételeket a CIA is hitelesnek találta.

Huszein tehát minden valószínűség szerint életben van és Irakban bujkál. Az amerikai hadvezetés reményei szerint nem sokáig. Optimizmusukat Udáj és Kuszáj halála táplálja.

"Valóban közelebb kerülhettek, de nem hiszem, hogy egy-két rajtaütéssel elfoghatják Huszeint" - nyilatkozta a BBC-nek a hivatalosnál pesszimistább Adel Darwish közel-keleti szakértő.

Mint mondta, a Huszein elfogásával kapcsolatos hírek egyszerűen a hadsereg veszteségektől megtépázott moráljának javítását is szolgálhatják. Illetve az irakiak meggyőzését, hogy a diktatúra valóban megbukott.

Huszein-észlelések, kérdőjelekkel
Huszein likvidálása volt a támadás célja

Megsérülhetett Huszein

A Delta Force-nál Huszein DNS-mintája

Iraki áruló miatt kezdték el hamarabb a háborút

Állítólag megsérült Szaddám Huszein

Blair nem tudja, mi a helyzet Huszeinnel

Hol van Szaddám?

Huszein Bagdad utcáin sétált

Kivégezték a CIA iraki besugóit

Tényleg meghalt Szaddám?

Szaddám túlélte?

Hova lett a diktatúra?

Szíria elkeseredetten cáfol

Április 9-én még élt Huszein?

Csalabi: Tudom, hol bujkál Huszein

Lánya szerint Huszein él

A Pentagon Huszein halálában reménykedik

Huszonötmillió dolláros jutalom Szaddám Huszeinért

Huszein Bagdad közelében bujkál

CIA: a bukott Huszein az igazán veszélyes

Sikertelen rajtaütés Szaddám Huszein állítólagos rejtekhelyén

Azonosították a Huszein-fiúk holttestét

Sikertelen hajtóvadászat Szaddám után

Pár órán múlhatott Szaddám elfogása