Egy szavazat hiányzik az amerikai-brit határozat többségéhez

2003.03.12. 19:27
Egy szavazat hiányzik az amerikai-brit határozati javaslat elfogadásához - véli egy amerikai kormányzati tisztviselő. Hiába támogatná azonban kilenc BT-tag a határozatot, Franciaország vétója miatt nem léphet érvénybe. A franciák kisebbségbe szorítása azonban jelentős külpolitikai siker lenne Bush számára.
Már csak egy BT-tagállam meggyőzésére van szükség az amerikai-brit határozati javaslat többségi támogatásának megszerzéséhez - írja kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN. Az elmúlt hét legnagyobb részét telefonálgatással töltötte, ennek eredményeként egy a neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint megszerezte a Biztonsági Tanács három afrikai tagja, Angola, Kamerun és Guinea támogatását.

Chilét és Mexikót győzködik

Pakisztáni és amerikai források szerint Pervez Musharaf pakisztáni kormányfő is elfogadja az amerikaiak tervezetét. Az Egyesült Államok most Chile és Mexikó meggyőzésén dolgozik.

Bukásra ítélve

Az erőfeszítések ellenére jelenleg kevés esély mutatkozik a határozat elfogadására. Jacques Chirac hétfői bejelentése szerint Franciaország a körülményektől függetlenül megvétózná az Iraknak március 17-ig ultimátumot szabó határozatot. Igor Ivanov orosz külügyminiszter hasonló tartalmú bejelentést tett, az orosz vétó azonban ennek ellenére kérdéses.

Az orosz külpolitikát ténylegesen meghatározó Alekszandr Volosin, Putyin elnök kabinetfőnöke ugyanis a Newsweek értesülései szerint a hivatalosnál engedékenyebb álláspontot képviselt múlt heti washingtoni tárgyalásain.

Diplomáciai siker

Bár a javaslat a többség támogatása esetén is megbukhat, a kilenc "igen" megszerzése jelentős diplomáciai siker lenne az Egyesült Államoknak. Ebben az esetben ugyanis Franciaország kisebbségi véleményt érvényesítene - ez pedig komoly politikai kockázatot jelent és könnyen az amerikai-francia viszony súlyos megromlásához vezethet.