Másfél év egy iraki gyilkosságért

2006.11.16. 08:49
Vádalku fejében másfél év fegyházbüntetést kapott egy húsz éves amerikai haditengerész egy iraki gyilkosságban való közreműködésért.

Egy iraki polgári személy meggyilkolásában játszott szerepéért tizennyolc havi fegyházbüntetésre ítélt egy amerikai haditengerészt a hadbíróság szerdán.

A 20 éves Jon Jodka őrvezető a Los Angelestől 130 kilométerre nyugatra lévő Camp Pendletonban, a tengerészgyalogság támaszpontján állt a bíróság elé. Akár 15 éves szabadságvesztésre ítélhették volna, miután tavaly októberben bűnösnek vallotta magát tettlegesség elkövetésében és az igazságszolgáltatásnak bűnszövetségben elkövetett akadályozásában.

Az őrvezető vádalkut kötött az ügyésszel. Ennek értelmében együtt kell működnie az ügyésszel a gyilkosság kivizsgálásában, különben további három és fél évet kell börtönben töltenie.

Jon Jodka és nyolc társa ellen az a vád, hogy tavaly tavasszal egy lázadó után kutatva járőrözés közben elhurcolták az 52 éves Hasim Ibrahim Avadot a nyugat-iraki Hamdaníja városban lévő otthonából, belökték egy gödörbe, és főbe lőtték.

A katonák csalódottságukban lőtték le Avadot, majd egy AK-47 rohamkarabélyt és egy lapátot helyeztek el mellette, azt a látszatot keltve, hogy akkor végeztek az áldozattal, amikor az éppen az út mentén helyezett el egy pokolgépet.

A csoport egyik tagját már októberben elítélte a hadbíróság. A 21 éves Melson Bacos orvostanhallgató tíz évi börtönbüntetést kapott, mert bűnösnek vallotta magát abban, hogy nem akadályozta meg az iraki férfi elhurcolását és meggyilkolását. Ő is vádalkut kötött, így csak egy évet kell börtönben töltenie, miután terhelő vallomást tett az osztag tagjaira.