Tizennégy halott, hetven sebesült Izraelben

2003.09.10. 07:30
A Tel-Avivban és Jeruzsálemben elkövetett merényletekért a Hamász katonai szárnya vállalta a felelősséget.
Crifin katonai támaszpont megállója a merényletet követően
Fotó: EPA/Pavel Wolberg
Az öngyilkos merénylőn kívül kilenc halottja volt a Tel-Aviv közelében lévő katonai támaszpont buszmegállójában végrehajtott, kedd délutáni öngyilkos merényletnek. A Háárec című izraeli lap értesülése szerint lehet, hogy nő volt a merénylő. A palesztinoknak tulajdonított merényletben az elkövetőn kívül hatan vesztették életüket és legalább harmincan sebesültek meg, közülük tizenötnek az állapota súlyos.

A támadást az izraeli főváros egyik külvárosa, Risón-Lecijón közelében lévő Crifin katonai támaszpont megállójában hajtotta végre a merénylő csúcsforgalom idején, amikor a megállóban sok katona tartózkodott. Egy szemtanú látott egy személyt, amint a buszmegállóban várakozó katonák felé rohant. A rendőrök láttak egy gépkocsit elmenekülni a robbanás helyszínéről.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök hivatalának egyik tisztségviselője a merényletre reagálva kijelentette: Izrael megteszi a szükséges lépéseket az ország lakosságának védelmére, miután a Palesztin Hatóság vonakodik leszerelni az iszlám szélsőséges szervezeteket.

Jeruzsálem

Tekintse meg képeinket a Jeruzsálemi merényletről
Fotó: EPA/Eyal Warshavsky
Legkevesebb négy halottja van annak a robbantásnak, amelyet egy öngyilkos merénylő hajtott végre Jeruzsálem nyugati negyedében. Egyelőre nem tudni, hogy maga a robbantó is a halottak között van-e. A sebesültek száma mintegy negyven. A helyszínen lévő mentők szerint többük állapota válságos. A kamikaze merénylő a Hemek Refaim utca Hillel nevű kávézójába akart behatolni. A biztonsági őr azonban az útját állta, és ekkor a támadó működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet. Ebben az utcában a késő este több szórakozóhely nyitva volt.

A két merényletet a Hamász szélsőséges palesztin szervezet katonai szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok vállalta magára. Erről a szervezet az al-Dzsazíra arab hírtelevíziót értesítette. A délután Tel-Avivban, majd a késő este Jeruzsálemben robbantották fel magukat öngyilkos palesztinok.

Az al-Dzsazíra adásában beolvasott közleményük szerint "a két támadás után az izraeli biztonsági szervek összes elővigyázatossági intézkedése ellenére, mi azt mondtuk a cionistáknak, hogy eljött a leszámolás ideje."