Izrael ismét lezárta a palesztin településeket

2000.11.14. 11:23
A hétfői, szokottnál is hevesebb harcok után, amelyekben legalább négy izraeli és négy arab meghalt, az izraeli katonaság megkezdte a palesztin települések ismételt lezárását. Az erőszakhullám miatt Barak hamarabb hazatér Izraelbe, ahol részt vesz majd Jicak Rabin nemrégiben elhunyt özvegyének temetésén. A kormányfő ellenzi, hogy a gyászszertartáson Jasszer Arafat is részt vegyen.
A hétfői, szokottnál is hevesebb harcok után, amelyekben legalább négy izraeli és négy arab meghalt, az izraeli katonaság megkezdte a palesztin települések ismételt lezárását. Jicak Eitan tábornok azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a blokád a szokottnál is szorosabb lesz, a katonaság csak a segélyszállítmányokat lesz hajlandó átengedni. A legutóbbi blokádot október közepén, a sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás után oldották fel.

Elfogultsággal vádolja Izrael a CNN-t
Egyoldalú, a palesztinok iránt elfogult tájékoztatással vádolta meg az izraeli külügyminisztérium a CNN amerikai hírtelevíziót. Egy, nevének elhallgatását kérő izraeli tisztviselő azt mondta, hogy a CNN egyoldalú, Izrael-ellenes tudósításokat közöl, s ez nem egyeztethető össze az újságírás szabályaival. Barak állítólag vasárnap találkozót tervezett ez ügyben Washingtonban a CNN illetékeseivel, a kormányfő útjának kényszerű elhalasztása miatt a találkozóra azonban nem került sor. A CNN október 24-én válaszlevelet tett közzé a The Wall Street Journalban, amelyben alaptalannak nevezve visszautasította azt a vádat, hogy palesztin munkatársai elfogultak lennének.

(forrás: MTI)

Arafat Hamasz-vezetőkkel tárgyalt

Ehud Barak izraeli miniszterelnök eközben azzal vádolta meg a palesztin vezetést, hogy az erőszak lecsillapítása helyett szítja azt, és dzsihádra, szent háborúra hív fel a zsidó állam ellen. Mint arról hírt adtunk, Jasszer Arafat palesztin elnök valóban tett ilyen kijelentést vasárnap Katarban, az iszlám konferencia helyszínén. Arafat egyébként Hamasz-vezetőkkel is találkozott Katarban: ez az első alkalom öt éve, hogy erre sor kerül. Elemzők szerint a találkozó annak a jele, hogy Arafat igyekszik összefogni a palesztinokat mind katonailag, mind politikailag.

Clinton háromoldalú találkozót szervez?

Barak találkozója Clintonnal egyébként kézzelfogható eredmény nélkül ért véget tegnap. Mint arról beszámoltunk, Barak Arafatot kritizálta, Clinton pedig - bár ezt egyelőre nem erősítették meg - újabb háromoldalú találkozót szeretne.

Barak ellenzi, hogy Arafat eljöjjön Rabin özvegyének temetésére

Az izraeli katonai rádió szerint a kormányfő ellenzi Jasszer Arafat palesztin elnök - korábban bejelentett - jelenlétét Lea Rabin temetésén, sőt, azt is, hogy részvétlátogatást tegyen a Tel Aviv külvárosában élő családnál. Az AFP emlékeztet arra, hogy 1995-ben hivatalosan nem hívták meg a palesztin vezetőt Jichak Rabin gyászszertartására, de Arafat akkor személyesen nyilvánította részvétét a vasárnap elhunyt özvegynek.

A hetedik hete tartó izraeli-palesztin viszályban eddig 214-en vesztették életüket, többségükben palesztinok.