Arafat tárgyalna?

2000.11.23. 14:36
Meg nem erősített hírek szerint újabb tárgyalásokat kezdeményezett Izraellel Arafat palesztin elnök. Az izraeli külügyminisztérium hajlandó felújítani a megbeszéléseket, annak ellenére, hogy Izrael újabb terrortámadásokra számít. Arafat pénteken Moszkvába látogat, ahol Putyin orosz elnökkel tárgyal majd.
Slomo Ben Ami izraeli külügyminiszter szerint Jasszer Arafat palesztin elnök azt javasolta, hogy újítsák fel az izraeli-palesztin tárgyalásokat az Egyesült Államok közvetítésével. Egy magas rangú, magát megnevezni nem akaró palesztin tisztviselő azonban ezt blöffnek nevezte. Ben Ami azt is mondta, hogy Izrael hajlandó ,,esélyt adni" Arafatnak. Az izraeli kormány csütörtökön vitat meg egy amerikai javaslatot az ellenségeskedések beszüntetéséről. Simon Peresz volt kormányfő Brüsszelben azt mondta, hogy továbbra is lát reményt a megállapodásra.

Ismeretlen palesztin csoport a haderai robbantás mögött

Közben egy eddig ismeretlen palesztin csoport vállalta a felelősséget a szerdai haderai merénylet elkövetéséért, amelyben ketten meghaltak. A 34 sebesült közül 5 állapota súlyos - jelentette az MTI. Izrael egyébként újabb terrortámadásokra számít. Az eddigi akciókért Ehud Barak izraeli kormányfő a Palesztin Hatóságra hárította a felelősséget, akik tagadják a részvételt. A Kairóban tartózkodó Arafat elítélte a támadást, mondván nem támogatja a terrorizmus semmilyen formáját. Az egyiptomi fővárosban arról tárgyalnak az arab országok pénzügyminiszterei, hogy miből fedezzék az intifada támogatására megítélt egymilliárd dolláros alapot.

Csütörtökön három újabb halott

Csütörtök hajnalban a Gáza-övezetben egy újabb palesztin esett el az izraeli katonákkal vívott tűzharcban. Napközben egy izraeli helikopter egy Hamasz-tag kocsiját lőtte ki, Neve Delakim mellett pedig arab fegyveresek öltek meg egy izraeli katonát egy örs elleni támadásban. Ő a 261. áldozat.

Arafat pénteken három napra Moszkvába látogat, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytat majd megbeszéléseket, feltehetően a legújabb palesztin tárgyalási ajánlatról - tájékoztatott a TASZSZ orosz hírügynökség.