Előrehozott választások lesznek Izraelben

2000.11.28. 21:06
Ehud Barak izraeli miniszterelnök kijelentette, nem fél az előrehozott választásoktól, és azok időpontját már a közeli napokban kitűzik. Az ellenzéki Likud párt kezdeményezésére tartott parlamenti vitát a miniszterelnök bejelentése szakította félbe. Fokozta a Barakra nehezedő nyomást az ENSZ emberjogi biztosa által elkészített jelentés, amely túlzott erő használatával vádolja Izraelt.
Ehud Barak bejelentése, miszerint az előrehozott választásokat a közeli napokban kiírják, félbeszakította azt a parlamenti vitát, amelyet a jobboldali Likud párt kezdeményezett. A gyenge lábakon álló koalíció jövőjét meghatározó szavazás kedden kora délután kezdődött a parlamentben. A vád a régi: a miniszterelnök nem lép fel kellő eréllyel a palesztin-izraeli konfliktusban, melyben eddig több mint 280 ember vesztette életét. A miniszterelnök - akinek népszerűsége egyébként kisebb, mint valaha - azután tette meg bejelentését, miután látta, hogy egyre több képviselő csatlakozik az ellenzéki indítványhoz. Mint mondta: "Nem vagyok vak. Látom, hogy a knesszet új miniszterelnöki és parlamenti választásokat akar. De én nem félek, én mindig győztem."

A tavaly májusban négy évre megválasztott kormányfő közölte, hogy a választások időpontját a pártokkal való egyeztetés után az elkövetkező napokban tűzik ki. Barak mindamellett úgy véli, hogy e pillanatban szükségtelen új választásokat tartani, mert szerinte a nép nemzeti egységkormányt akar. A kormányfő hangoztatta, az előrehozott választásokért teljes mértékben az ellenzék viseli a felelősséget.

Mary Robinson, az ENSZ emberjogi biztosa

Az ENSZ emberjogi biztosa a zsidó telepek bővítése ellen szólalt fel

Mary Robinson legfrissebb jelentésében túlzott erő használatával vádolta meg Izraelt. ,,Az [intifadára adott] izraeli válasz megítélésem szerint egyértelműen hevesebb az indokoltnál" - mondta Robinson a CNN amerikai hírtelevíziónak. Robinson szerint Izraelnek be kell szüntetni a zsidó telepek építését a palesztin területeken, mert azok fokozzák a feszültséget a felek közt. Izrael egyelőre nem reagált Robinson kommentárjaira, bár a zsidó állam az elmúlt időszakban nem egy emberjogi szervezet hasonló tartalmú jelentését utasította el.

Jelentésében az emberjogi biztos egy nemzetközi felügyelő testület létrehozására is felszólított. Ide kapcsolódik, hogy az iszlám konferencia öt országának (Irán, Katar, Malajzia, Marokkó, és Szenegál) külügyminiszterei szintén ENSZ-erők küldését kérték az Izrael által megszállt területekre. A felvetést korábban mind Izrael, mind az USA elutasította.

Erőszakot hoz a ramadán

A közelgő ramadán várhatóan tovább növeli majd a feszültséget a régióban, miután az Arafat vezette Fatah - iszlám militáns tömörülésekkel egyetemben - az intifáda fokozására szólított fel a muszlim szent hónap alatt. Izrael egyébként a ramadán idejére enyhít a palesztin területeket sújtó blokádon. A hétvégi, libanoni-izraeli határt is érintő összecsapások miatt pedig mind Bejrút, mind Tel-Aviv panasszal fordult az ENSZ BT-hez.