Barak túlélése a békétől függ

2000.11.29. 13:38
Ariel Saron, az ellenzéki Likud párt vezetője bejelentette, hogy kész tárgyalni Ehud Barak miniszterelnökkel a nemzeti egységkormány megalakításáról. Az előrehozott választásokat várhatóan május elején tartják. A palesztin fél vélekedése szerint a voksolásig hátralévő hat hónapban még tárgyalóasztalhoz ülhet Barak; elemzők úgy vélekednek, hogy a kormányfő politikai túlélése a palesztinokkal kötendő béke sikerétől függ.
Ariel Saron, az ellenzéki Likud párt vezetője bejelentette, hogy kész tárgyalni Ehud Barak miniszterelnökkel a nemzeti egységkormány megalakításáról. Barak többször koalícióra hívta a Likudot az elmúlt hetekben a súlyos helyzet miatt, eddig azonban rendre elutasítással találkozott. Miután azonban tegnap Barak beleegyezett a Knesszet feloszlatásába és az új választások kiírásába, a Likud-vezér felajánlotta a tárgyalások folytatásába - számolt be az MTI. A BBC beszámolója szerint azonban nem tudni, hogy Barakot érdekli-e még a lehetőség.

Ismét együtt választhatják a kormányfőt és a parlamentet

Az ellenzék és a koalíció már tárgyal az előrehozott választások időpontjáról, a legvalószínűbbnek jövő május 1-je vagy 8-a tűnik. Döntés várhatóan szerdán lesz. A képviselőknek még arról is dönteniük kell, hogy megmarad-e az a rendszer, miszerint a miniszterelnököt a parlamenti képviselőktől függetlenül választják. A fiatal rendszernek ugyanis kicsi a támogatottsága a honatyák közt.

A palesztinok szerint a választásokig még sok mindent tehet Barak

Szinte mindegy, kicsoda a miniszterelnök, lényeg az, hogy a jelenlegi izraeli politika megváltozzék - mondta el érdeklődésünkre Khaled Ghazal budapesti palesztin nagykövet. A nagykövet úgy nyilatkozott, hogy bár támogatták Barakot annak idején, csalódtak benne. ,,Nem született meg a béke, amit az izraelieknek is ígért, így nem csodálkozunk, hogy ide jutottak a dolgok. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a választásokig hátralévő hat hónapban elérünk valamit." - fogalmazott. Elismerte ugyanakkor: Barakkal a miniszterelnöki székben nagyobbak az esélyeik, mint a Likud-elnök Saronnal. Az MTI jelentése szerint Azzam el-Ahmad palesztin közmunkaügyi miniszter azonban úgy vélekedett, hogy a következő időszakban a békefolyamat befagyasztására és a feszültség fokozódására kell számítani.

Izrael visszautasítja az emberjogi biztos jelentését

Az izraeli kormány tegnap egyébként visszautasította az ENSZ emberjogi biztosának jelentését, amely túlzott erő alkalmazásával vádolja az izraeli katonaságot. A külügyminisztérium szerint a jelentés ,,egyoldalú". Legfrissebb jelentésében Kofi Annan ENSZ-főtitkár a sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás megvalósítására szólított fel, mert a béketárgyalások csak így indulhatnak újra. Annan szerint a válság az egész térséget fenyegeti. A keddi összetűzésekben legalább három arab meghalt Ciszjordániában.

Háttér
Barak láthatólag mindent egy lapra tett fel. A miniszterelnök és pártja jelenleg igen rosszul állnak a közvélemény-kutatások szerint, május azonban még messze van. Barak valószínűleg arra készül, hogy a választásokig békét köt a palesztinokkal, ily módon a voksolás gyakorlatilag referendum lenne a megállapodásról. Ez nem lehetetlen, főleg, hogy Arafat és palesztinjai pontosan tudják, hogy a Likud-elnök Saronból képtelenség lenne azokat az engedményeket kicsikarni, amikre Barak hajlandó. Ráadásul az sem biztos, hogy az esetleg győztes Likudot Saron vezetné győzelemre: a Benjanim Netanjahu ellen folytatott korrupciós eljárások végével az immáron megtisztult - és rendkívül népszerű - volt miniszterelnök alighanem megpróbál visszatérni a Likud élére. A pártban pedig sokan tudják, hogy vele könnyebb volna győzni, mint Saronnal. Arafatnak pedig - bár ezt nem nagyon vallja be - szüksége van Barakra.