Választási helyezkedés Izraelben

2000.12.03. 18:00
Jasszer Arafat palesztin elnök vasárnap tagadta, hogy képviselői titkos tárgyalásokat kezdtek volna Izraellal, és azt hangoztatta, hogy nem bízik már Ehud Barak izraeli kormányfőben. Az Abu Dzabiban, egynapos emírségbeli látogatása végén nyilatkozó palesztin vezető azzal magyarázta bizalmatlanságát, hogy Barak "a (Palesztin) Hatósággal kötött egyezményeket sem váltotta valóra, hogyan vállalhatná akkor más egyezmények tiszteletben tartását?".
Arafat egy volt tanácsadója, a knesszet jelenlegi tagja is indul a miniszterelnökségért az előrehozott izraeli választásokon - közölte vasárnap egy izraeli arab politikai szervezet, az Arab Mozgalom a Változásért. A 41 esztendős orvos a párt egyetlen képviselője az izraeli parlamentben. Arafat tanácsadója volt már a nagy jelentőségű, 1991-es madridi békeértekezlet idején is, és sok izraeli tisztségviselőnek mutatta be a palesztin vezetőt. Tavaly távozott e posztjáról, amikor bekerült a knesszetbe. A hatmilliós izraeli lakosság 18 százalékát alkotó arabok tavaly segítették Barak hatalomra jutását, de aztán feldühítette őket 13 izraeli arab halála a közelmúltbeli összecsapásokban és általában az eddig mintegy 300 - főleg palesztin - életet követelő erőszak.

Nem tudni, Netanjahu indul-e

Ariel Saron Likud-vezér időközben bejelentette, hogy indul a miniszterelnök-jelöltségért pártján belül. Benjamin Netanjahu volt kormányfő indulására is lehet számítani magas népszerűsége miatt, ez azonban még nem eldöntött tény, még kevésbé lefutott ügy.

Baraknak belső ellenzékkel kell szembenéznie

Barak a vasárnapi kabinetülésen azt hangsúlyozta, hogy Bill Clinton amerikai elnök jövő havi távozása hivatalából nem jelenti egy közel-keleti békealku végső határidejét. Barak bírálta saját pártjából, a Munkapártból azokat, akik arra ösztökélik őt, hogy Clinton január 20-i távozásáig jusson megegyezésre a palesztinokkal. A párt knesszetbeli elnöke, Avraham Burg korábban azt mondta: ha Barak január 20-ig nem tud megegyezni, ő is indul a miniszterelnök-jelöltségért. Parlamenti források szerint egyre több - egyesek szerint 62 - képviselő támogatja azt, hogy az általános szavazás helyett térjenek vissza a knesszet általi kormányfőválasztáshoz.

A Hezbollah háborúba sodorhatja Libanont és Szíriát

A Hezbollah síita radikális szervezet vasárnap óva intette Izraelt attól, hogy beváltsa fenyegetését, Libanon megtámadását, mondván, hogy az sokba kerülne a zsidó államnak. A Hezbollah-vezető három nappal azután beszélt, hogy izraeli biztonsági forrásból figyelmeztették Szíriát: háború törhet ki, ha Damaszkusz nem szab gátat annak, hogy a gerillák libanoni területről támadjanak izraeli katonákat. Az izraeli forrás szerint Izrael támadást intézhet Libanonban állomásozó szíriai csapatok ellen is.