A palesztin gazdaság belerokkan a háborúba

2000.10.31. 17:18
A halálos áldozatokon és a sebesülteken kívül más, érzékeny veszteségeket is szenvednek a felek a több mint egy hónapja dúló izraeli-palesztin összecsapásokban. Mind Izrael, mind a palesztin területek gazdaságát komolyan visszavetik a harcok, a turizmus visszaesése, illetve a kereskedelem és a munkaerő kiesése miatt.
Az izraeli gazdaságot igen komolyan érintik az több mint egy hónapja zajló összecsapások. Izraeli közgazdászok szerint körülbelül egymilliárd dollár (kb. 310 milliárd forint) veszteséget okozott eddig Izraelnek az ,,Al-Aksza intifada". Az MTI információi szerint az izraeli pénzügyminisztérium hétfőn a korábbi 5 százalékról 4-4,5 százalékra csökkentette a hazai össztermék növekedésének kilátását jövőre.

Súlyos hatással vannak a harcok az izraeli turizmusra. Bár a látványosságok mind nyitva vannak - kivéve a bizonytalan kelet-jeruzsálemieket - az izraeli szervek szerint ,,nagyon komoly mértékben" csökkent a turizmusból származó bevétel. Szintén nem felbecsülhető pontosan, de az összarab-izraeli kereskedelmet és közös projekteket is érintik az összecsapások. Több szaúdi, jordániai, katari, marokkói, és tunéziai társaság függesztette fel a ,,normális üzletmenetet" az izraeliekkel - mondta el az Indexnek az izraeli követség munkatársa.

Komoly gondot okoz a kieső munkaerő is. Elsősorban az izraeli mezőgazdaság és építőipar támaszkodik az olcsó palesztin munkásokra: normális körülmények között naponta körülbelül hatvanezer palesztin munkás kel át a Gáza övezetből és Ciszjordániából Izraelbe, a teljes palesztin foglalkoztatottság Izraelben és a zsidó telepeken pedig 125 ezer fő. Az összecsapások óta ezek az arabok nem járnak Izraelbe dolgozni, részint a területek lezárása miatt, részint egyéb okból.

A palesztin gazdaságnak okoz nagyobb kárt a háború

Ez persze a palesztin gazdaságot is rosszul érinti. Becslések szerint a jelenlegi, tíz százalék körüli munkanélküliség harminc százalékra ugrana a területek permanens lezárásával. Sokan az Izraelben dolgozók közül ugyan még mindig átsiklanak a határon - ehhez nem kell több, mint jó terepismeret -, de nem ez az egyetlen gond. Izrael több palesztin várost körbevett, tehát a belső munkaerő- és áruforgalom is akadozik. A harcok miatt a kereskedelem is visszaesett, nem csak Izraellel, de a szomszédos arab államokkal (Egyiptom és Jordánia) is.

A palesztin nemzeti össztermék csaknem harmadát teszi ki az Izraelben dolgozó arabok keresete, az exportnak pedig kilencvenöt százaléka megy a zsidó államba. A Palesztin Hatóság becslése szerint a gazdaság teljesítménye a harcok kezdete óta ötven százalékkal esett vissza. A segélyszállítmányok viszont - izraeli tájékoztatás szerint - továbbra is eljutnak a palesztin területekre, mind Európából, mind a többi arab országból.

A ,,válásba" belerokkanna a palesztin gazdaság

Nem meglepő tehát, hogy a palesztin vezetést borzadállyal tölti el az izraeliek által az elmúlt egy hónapban egyre gyakrabban hangoztatott elképzelés, miszerint tárgyalások helyett egyoldalúan ,,válnának el" a palesztinoktól. Ez a palesztin területek hermetikus elszigetelését jelentené: kerítés és őrség mindenhol, a belépés megakadályozása. Ebbe a palesztin gazdaság belerokkanna. Ráadásul az elmúlt évek mindazon izraeli erőfeszítése, amelyet - abban a hitben, hogy ez Izrael alapvető érdeke - a palesztin gazdaság előremozdítására fordítottak, kárbaveszne.

(Forrás: Palesztin Nemzeti Fennhatóság, Palesztin Pénzügyminisztérium, Izraeli Nagykövetség)