Arafat meggyilkolására szólít a Jerusalem Post

2003.09.11. 14:46
Jasszer Arafat palesztin vezető megölésére szólította fel az izraeli kormányt csütörtökön, mindeddig példátlan hangvételű szerkesztőségi cikkében a Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilap. Csütörtökön az EU Nagyköveti Tanácsa bejelentette, a terrorszervezetek feketelistájára teszik a Hamász politikai szárnyát.
"Meg kell ölnünk Arafatot, mert a világ nem hagy számunkra más alternatívát - olvasható az "Elég!" című cikkben. A világ nem segít rajtunk, hát nekünk kell segítenünk magunkon. A lehető leggyorsabban meg kell ölnünk a Hamász és az Iszlám Dzsihád minél több vezetőjét, a lehető legkevesebb járulékos kárral, de azért anélkül, hogy e károk megtorpantsanak bennünket."

E felhívás azon a napon jelent meg, amelyen Ariel Saron izraeli kormányfő összeül biztonsági kabinetjének tagjaival, hogy megvitassák, hogyan válaszoljon Izrael a keddi két öngyilkos merényletre, amelyeket a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vállalt magára, s amelyekben összesen 15 izraeli vesztette életét.

Az ülésen fontos téma lesz Arafat kiutasításának kérdése, akit Izrael és az Egyesült Államok a béke akadályának tekint - utal rá az AFP francia hírügynökség.

Szerdán bejelentette, hogy elvállalta a kormányfői posztot Ahmed Korei, a palesztin törvényhozás elnöke, akit Jasszer Arafat elnök kért fel a miniszterelnökségre. Az izraeli kormány máris aggodalmát fejezte ki a kormányfőjelölt és Arafat közeli kapcsolata miatt. Az Arafatot szintén szalonképtelennek tartó Egyesült Államok türelmesebb. Mint Colin Powell külügyminiszter mondta, látni szeretnék mennyi hatalmat kap Korei Arafattól "az előrehaladást gátló terrorizmus leküzdésére".

Feketelistán a Hamász
Az Európai Unió nagyköveti tanácsa csütörtökön a terrorszervezetek feketelistájára tette a Hamász palesztin szélsőséges szervezet politikai szárnyát. Az EU tagállamainak kötelező befagyasztani a listán szereplő szervezetek javait, és terrorcselekmények vádjával eljárást kell indítaniuk a Hamász tagjai ellen. A csütörtöki döntés részleteiről később tájékoztatnak - közölték brüsszeli diplomaták a Reuters szerint.