Két év múlva lehet rend Irakban

2007.07.24. 12:13
Egy új amerikai katonai tervezet értelmében először helyi szinten állapodnának meg a különböző érdekcsoportokkal, majd ebből kiindulva teremtenék meg 2009 nyaráig az országos biztonságot. Az amerikai politikusok közben a csapatok mielőbbi kivonásáról vitáznak.

Miközben az amerikai törvényhozók politikai vitákban döntenének Irak sorsáról, az országban állomásozó katonai csapatok vezetői részletes tervet készítettek a konfliktus megoldására, írja a New York Times. A terv elsősorban David H. Petraeus amerikai főparancsnok és Ryan C. Crocker nagykövet véleményét tükrözi, akik még legalább két évig nem csökkentenék számottevően az amerikai jelenlétet Irakban.

A terv két lépcsőben oldaná meg a konfliktust: jövő nyár végéig először helyi szinten, és főleg Bagdadban állítanák helyre a rendet, aztán a helyi megállapodásokból kiindulva 2009 júliusára jósolják az országos biztonságot.

A részletes dokumentum Bush elnök januárban meghirdetett stratégiájának a továbbgondolása, fél éve ugyanis újabb amerikai csapatok érkeztek Irakba. Ez új irányvonalat jelentett a korábbi stratégiához képest, ami inkább az amerikai katonák fokozatos kivonásával és az iraki biztonsági erők megerősítésével számolt. Az iraki biztonsági erők azonban nem tudtak megfelelni a megnövekedett elvárásoknak, és az utóbbi időben megszaporodtak a halálos merényletek.

A mostani tervezet nagy hangsúlyt fektet az iraki lakosság védelmére, mivel az új elgondolás szerint az amerikaiak nem erőltethetnek elhúzódó katonai megoldást, ehelyett az iraki törvényhozók megerősítésével kell helyreállítani a politikai stabilitást.

A katonai vezetők nem számolnak az országon belüli nézeteltérések tartós feloldásával, de a terv értelmében megpróbálnák rábírni a különböző harcos csoportokat, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és inkább a megegyezésre törekedjenek. Ugyanakkor az al-Kaidához hasonló szervezeteket megegyezésre képtelennek minősítik a dokumentumban.

"Ha azonban az iraki kormány, a különböző szekták és csapatok nem jutnak valamilyen megegyezésre a hatalom és az erőforrások megosztásáról valamint az erőszak beszüntetéséről, akkor a feltételezés, amin ez a stratégia alapul érvénytelen, és újra kell gondolnunk az egészet" - mondta az egyik amerikai ezredes.

Az iraki katonai vezetők szeptemberben fogják értékelni az országban zajló hadműveletek hatékonyságát és így döntik majd el, hogy életképes-e a stratégia vagy változtatásra van szükség.