Letartóztatták Milosevicset

2001.03.30. 22:30
Belgrádban őrizetbe vették Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnököt - adta hírül a CNN. A B92 közelebbről meg nem megjelölt "jól értesült forrásokra" hivatkozva hozzátette, hogy a volt államfő a belgrádi bíróságnak helyet adó Igazságügyi Palotában tartózkodik. A rádió szerint más részletek egyelőre nem ismertek. Szombaton lejár az az ultimátum, melyet az amerikai vezetés adott Jugoszlávia és a hágai bíróság együttműködésének megítélésére. Az eredménytől függ, hogy Amerika folyósít-e nagyobb gazdasági segélyeket Jugoszláviának.
A hírtelevízió jelentése szerint a jugoszláv kormányzati szervek megerősítették a hírt, ugyanakkor kijelentették: hivatalosan csak holnap jelentik be a letartóztatás tényét. Korábban ellentmondásos hírek keringtek a volt elnökkel kapcsolatban. Milosevicshez közel álló körök ugyanis tagadták, hogy őrizetbe vették volna a jugoszláv politikust.

A BK TV belgrádi tévé késő esti híradójában korábban megemlítette: Belgrádban olyan hírek keringenek, hogy Milosevicet őrizetbe vették és az Igazságügyi Palotában tartózkodik a vizsgálóbírónál. A B92 jelentése szerint négy lesötétített limuzin érkezett az elmúlt percekben a palotához.

A tévé újságírója este tizenegykor a palota mellől élőben jelentkezve közölte, nagy számú újságíró gyülekezik az épület előtt, hogy ellenőrizze az értesülést. A palotához több szirénázó rendőrautó futott be.

Milosevic őrizetbe vételét megerősítették

Belgrádi értesülések szerint korábban egy rendőrcsoport Milosevic házában tárgyalt a volt elnökkel arról, hogy Milosevic egy - a tévé által közelebbről nem ismertetett - előállítási parancs alapján, ellenállás nélkül feladja magát a hatóságoknak.

A BK TV egy, Milosevic háza előtt történt incidensről is beszámolt, amelyet - a tévének a rendőrséghez közel álló forrásból származó értesülése szerint - az váltott ki, hogy az állambiztonsági szolgálat megkísérelte leváltani Milosevic testőreit.

A testőrök a közelmúltig a szolgálat tagjai voltak; egy részük elfogadta, hogy visszatér (az új vezetésű) állambiztonsági szervekhez, a többi ezt elutasította, ezért elbocsátották őket. A BK TV szerint Milosevic elutasította, hogy új testőröket kapjon.

Bush: "Milosevicset bíróság elé kell állítani

Az amerikai elnök péntek esti nyilatkozatában kijelentette, hogy Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnököt bíróság elé kell állítani és az Egyesült Államok kész megadni ehhez minden olyan segítséget, amelyet kérnek tőle.

George W. Bush Washingtonban beszélt erről, amikor tárgyalóasztalhoz ült Fernando Henrique Cardoso brazil elnökkel.

Szombaton lejár az amerikai ultimátum

Az akcióra azért került sor, mert szombaton lejár az a határidő, amelyet az Egyesült Államok a hágai törvényszékkel való jugoszláv együttműködés megítélésére szabott; ettől függ a Jugoszláviának nyújtandó amerikai gazdasági segély sorsa. Belgrádi vezetők viszont pénteken arról beszéltek, hogy egyelőre nincs törvényes alapja Milosevic hágai kiadatásának.

Pénteken már délután nagy tömeg gyűlt össze Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök belgrádi háza előtt, miután híre ment, hogy több autóban fegyveresek tartózkodnak az épület közelében.

Amerika Belgrádra figyel
Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteken újságírók előtt elmondta: Az április 1-jéig hátralevő időben tett Slobodan Miloseviccsel kapcsolatos belgrádi tett lépéseit, azt az Egyesült Államok figyelembe fogja venni a Jugoszláviának nyújtandó további támogatási igények megítélésekor. Az amerikai kongresszus korábbi döntése értelmében az Egyesült Államok idén száz millió dollár támogatást nyújthat Jugoszláviának. Az összeg közel felét már odaígérték (illetve részben folyósították is), ám a fennmaradó, valamivel több mint 50 millió dollárt március 31. után csak akkor lehet felhasználni, ha az elnök kedvező értékelést ad a jugoszláv vezetés eddigi teljesítményéről. George Bush elnök állítólag arra hajlik, hogy inkább pozitív képet fessen a belgrádi politika alakulásáról, bár nem akarja elkendőzni a hiányosságokat sem. Diplomáciai körök értékelése szerint Nyugat-Európa azt várja Washingtontól, hogy méltányolja a tavaly ősszel hatalomra került Vojislav Kostunica jugoszláv elnök erőfeszítéseit, elvégre az ő választási sikere jelentette a korábbi államfő, a balkáni háborúk kirobbantójának tekintett Milosevic bukását. Powell kijelentése tehát arra utal, hogy a hét végén esedékessé váló Bush-értékelés tartalmát pontosan még nem döntötték el, és Belgrád bizonyítványát befolyásolja majd az, hogy mi történik Miloseviccsel.

A politikus háza előtt állomásozó fegyveresekről Branislav Ivkovic, a Milosevic vezette szerb szocialisták frakcióvezetője számolt be a törvényhozás pénteki ülésén a szószéken.

A szerb parlament elnöke ezt követően megvádolta Ivkovicot, hogy visszaél a parlamenti szószékkel, és ellenőrizetlen információkat hoz nyilvánosságra. A szocialista képviselők testületileg kivonultak az ülésteremből, és kijelentették: Milosevics házához mennek. A törvényhozás a szocialista képviselők kivonulása után is folytatta ülését.

Milosevic tavaly októberben, a szeptemberi elnökválasztás és a népfelkelésszerű októberi belgrádi tüntetés eredményeként szorult ki a hatalomból. Milosevicet a hágai törvényszék koszovói háborús bűnök vádjával, az új belgrádi vezetés pedig visszaélések miatt kívánja felelősségre vonni. Az elmúlt időben Milosevic több volt közeli munkatársát őrizetbe vették.