Nemzetközi bíróság előtt a tömeggyilkos Kaing Guek Eav

2007.11.20. 11:32
Kedden először állt a nyilvánosság elé Kambodzsában a rettegett vörös khmerek egyik egykori vezetője. Kaing Guek Eav irányítása alatt 16 ezer férfit, nőt és gyermeket kínoztak és öltek meg az S-21 börtönben.

Megkezdte az első vádlott meghallgatását kedden Phnompenben a vörös khmerek népirtását vizsgáló, ENSZ által támogatott kambodzsai nemzetközi bíróság. A 66 éves Kaing Guek Eav (akit leginkább Duch néven ismertek) a vörös khmerek 1975 és 1979 közötti rémuralma idején a hírhedt Tuol Sleng (S-21) börtönt és kínzóközpontot vezette. A fővárosban, Phnompenben álló központban több mint 16 ezer férfit, nőt és gyermeket kínoztak és öltek meg a vörös khmerek idején. A 2006 júliusában letartóztatott Kaing Guek Eavot most emberiesség elleni bűnökkel, népirtással, kínzással, önkényes letartóztatással vádolják.

Kaing Guek Eav a nemzetközi bíróság előtt
Kaing Guek Eav a nemzetközi bíróság előtt

Mielőtt a bíróság tavaly júliusban letartóztatta és vád alá helyezte Duchot, 1999-től egy katonai börtönben tartották fogva nyolc évig vádemelés nélkül, amit ügyvédje, Kar Savuth "a nemzetközi és a kambodzsai jog megsértésének" minősített. Az ügyvéd és védence fellebbezést is szándékoznak benyújtani emiatt, kérve Duch szabadlábra helyezését, írja az AFP hírügynökség. Az ügyvéd az ebben az ügyben döntő, öt bíróból álló tanács előtt azt mondta: Duch megígérte, hogy együttműködik a bírósággal. Az ügyészek azonban aggodalmuknak adtak hangot, ugyanis attól lehet tartani, hogy ha Duchot elngedik, akkor zavargások törhetnek ki az országban és tartani lehet attól is, hogy a vádlott megszökik.

Egyenes adásban

Duch, azaz Kaing Guek Eav
Duch, azaz Kaing Guek Eav

A szemmel láthatóan jó egészségnek örvendő Duchot gólyóálló üvegű autóban hozták a bíróság elé az ötven méterre lévő fogdából, a járművet több tucat biztonsági ember kísérte. Helyi és külföldi újságírók, nemzetközi megfigyelők és kambodzsaiak százai tolongtak a főváros külterületén álló épület körül, hogy tanúi legyenek az eseménynek, amely csaknem három évtizeddel a vörös khmerek bukása után következett el. A kétnapos meghallgatást egyenes adásban közvetítik Kambodzsában és tíz másik országban.

A bírósági tárgyalás a tervek szerint 2008 második felében veszi kezdetét, a mostani meghallgatás az elemzők szerint a nemzetközi bíróság hitelességének és elfogadottságának is a tesztje.

Négy további magas rangú vörös khmer vezetőt tartóztattak még le az utóbbi időben, köztük a 78 esztendős, agyvérzéssel kórházba került Khieu Samphan ex-államfőt. Khieu Samphant hétfőn vették őrizetbe, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért emeltek ellene vádat. Ő is fellebbezésre készül egyévi ideiglenes fogva tartása miatt.

Sötét múlt

Különös jelentősége van ennek az első nyilvános meghallgatásnak, tekintve, hogy Kambodzsa még nem nézett igazán szembe történelmének e sötét korszakával, mondta újságíróknak Reach Sambath, a bíróság egyik szóvivője.

A népirtás áldozatainak múzeuma Phnompenben
A népirtás áldozatainak múzeuma Phnompenben

A maoizmus és a nacionalizmus egyfajta keverékideológiáján alapuló vörös khmer uralomnak a becslések csaknem kétmillió halottja volt. Más források szerint 1975 és 1979 között a nyolcmilliós ország lakosságának egyharmadát küldték a halálba az agrárparaszti kommunista utópia létrehozásán dolgozó vörös khmerek, haláltáborokat, hatalmas mezőgazdasági munkatáborokat hozva létre, ahová a rendszerre veszélyes és felesleges városi értelmiségieket, tanárokat, papokat, a más nemzetiségűeket hurcolták.