Négy kémet kaptak el az amerikaiak

2008.02.11. 22:01
Négy embert vettek őrizetbe kémkedés vádjával az Egyesült Államokban két egymástól független ügyben, azonban mindkét esetben a kínai kormány volt a megbízó. Három férfi az USA védelmi rendszeréről csempészett ki dokumentumokat, a negyedik pedig az amerikai űrrepülőgéppel kapcsolatos adatokat adott ki.

Őrizetbe vettek négy embert az Egyesült Államokban két ügyben azzal a váddal, hogy Kína számára kémkedtek, katonai, illetve ipari titkokat adtak át.

Tai Sen Kuo (Tai Shen Kuo) és Ju Hszin Kang (Yu Xin Kang) New Orleans-i lakosok, valamint a Virginia állambeli Alexandriában élő William Bergensen elemző azért kerültek őrizetbe, mert titkos védelmi dokumentumokat adtak ki Kínának, közölte az igazságügyi minisztérium.

A másik ügyben Tungfang Csungot (Dongfang Chung), alias Greg Chungot, a Boeing repülőgépgyártó cég volt mérnökét vették őrizetbe amiatt, hogy a Boeing kereskedelmi titkait, így az amerikai űrrepülőgéppel kapcsolatos adatokat adott ki Kínának. A mérnök 30 éve dolgozott Rockwell Internationalnek.

A két ügyből jól látszik, milyen fenyegetéssel kell szembenéznünk, mondta Kenneth Wainstein, a főállamügyész helyettese. „Ez fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra és gazdaságunkra, a külföldi hírszerzők könyörtelen kitartását mutatja, hogy áthatoljanak biztonsági rendszereinken” – fogalmazott.

Wainstein szerint a kínai kormány az egyik legerőszakosabb hatalom, amelyik megpróbál hozzáférni az Egyesült Államok hadászati és ipari titkaihoz, írja a CNN.

A gyanú szerint Bergensen 2006 januárja óta egészen mostanáig információkat gyűjtött az amerikaiak védelmi rendszeréről a kínai kormány megbízásából.