Tengeri incidens a két Korea között

2002.06.29. 13:04
Négy dél-koreai haditengerész életét vesztette, huszonkettő megsebesült, egy dél-koreai naszád elsüllyedt abban a fegyveres incidensben, amely szombaton reggel történt észak- és dél-koreai hajók között. Dél-Korea és Észak-Korea szombaton egymást tette felelőssé a fegyveres incidensért.
A szöuli védelmi minisztérium közlése szerint a Sárga-tengeren a dél-koreai vizekre két észak-koreai őrnaszád és egy halászhajó hatolt be szombat reggel. Tűzharc robbant ki, amely huszonöt percen át tartott. Két észak-koreai hajó kigyulladt, majd gyorsan távozott a helyszínről. Egy dél-koreai naszád elsüllyedt, s egyes jelentések szerint négy, mások szerint öt dél-koreai haditengerész életét vesztette.

A viszály oka
Észak- és Dél-Korea az 1950-1953-as koreai háború óta gyakorlatilag hadiállapotban áll egymással: a háborút csak tűzszüneti megállapodás zárta le, amelyet békeszerződésnek kell felváltania.
Ujjal mutogatnak

A fegyveres incidensért Dél-Korea és Észak-Korea egyaránt egymást tette felelőssé.A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség Dél-Korea katonai provokációjaként állította be a történteket. A KCNA állítása szerint a dél-koreai naszádok kezdeményezték az összetűzést, "több száz lövedéket, illetve gránátot" lőve ki az északi hajókra, amelyek csupán önvédelemből viszonozták a tüzet. Az incidens hátrányosan befolyásolja az enyhülés szakaszában lévő Korea-közi kapcsolatokat - hangoztatta a KCNA.

Kim De Dzsung dél-koreai elnök ugyanakkor az észak-koreai erők provokációjának minősítette az incidenst, amely növeli a feszültséget a Koreai-félszigeten, amit viszont Szöul semmilyen esetben sem tűrhet el. Li Szang-hi tábornok, a dél-koreai fegyveres erők vezérkarának műveleti parancsnoka közölte, hogy először az egyik észak-koreai naszád nyitott tüzet, a dél-koreai erők pedig azonnal válaszoltak.

Feszült viszony

Szöuli tisztségviselők bejelentették, hogy az észak-koreai vádaskodást követően az ENSZ tűzszüneti bizottsága katonai tárgyalásokat javasolt Phenjannal. Az incidens olyan időszakban történt, amikor Észak- és Dél-Korea viszonya egyébként is feszült és nem sok jóval kecsegtet az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti párbeszédnek a jövő hónapra tervezett újrafelvételét illetően sem.

Az összetűzés azelőtt történt, hogy a labdarúgó világbajnokság miatt jelenleg fuballázban égő Dél-Korea válogatottja szombaton a harmadik helyért játszott Törökország csapatával. Kim De Dzsung dél-koreai elnök az incidens ellenére sem szakította félbe Japánban tett látogatását: vasárnap jelen lesz a brazil-német döntőn, hétfőn Koizumi Junicsiro japán kormányfővel tárgyal, kedden pedig fogadja őt Akihito császár.

Nemzetközi visszhang

Japán és Oroszország aggodalmát hangoztatta szombaton az észak- és a dél-koreai naszádok között a Sárga-tengeren hajnalban lezajlott - négy dél-koreai tengerész életét követelő - összetűzés miatt. Az orosz külügyminisztérium Észak- és Dél-Koreát egyaránt felszólította: ne engedjék meg, hogy az incidens veszélybe sodorja a Phenjan és Szöul közötti békéltető erőfeszítéseket.

Fukuda Jaszuo japán kormányszóvivő szombaton közölte, hogy Tokiót aggasztja az összetűzés. "Aggodalommal figyeljük a fejleményeket" - hangoztatta a szóvivő, aki egyúttal sajnálatát fejezte ki az incidensnek dél-koreai részről több áldozata - négy halottja és 22 sebesültje is volt.