Észak-koreai rakétakísérletre figyelmeztet Dél-Korea

2004.09.23. 06:48
Dél-Korea szerint nem zárható ki, hogy Észak-Korea rakétakísérlet végrehajtására készül, valószínűleg egy szokásos éves hadgyakorlat keretében.
A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön Szöulban elmondta, az amerikai és dél-koreai katonai hatóságok nemrégiben rakétakísérlet előkészítésére utaló tevékenységet észletek a sztálinista vezetésű államban. Az előkészületek valószínűleg egy közelgő, szokásos éves hadgyakorlat részét képezik - tette hozzá.

Előzőleg a japán sajtó arról adott hírt, hogy az amerikai és a dél-koreai katonai hírszerzés Rodong típusú rakétával végrehajtandó észak-koreai rakétakísérlet előkészületeit észlelte. A Jomiuri Simbun című újság közelebbről meg nem nevezett japán kormányforrásokra hivatkozva közölte: a kémműholdak felvételeiből és rádiólehallgatásokból nyert információk arra utalnak, hogy Észak-Korea csapatokat és felszerelést von össze rakétakilövő állások közelében.

Japán válaszul két rombolót és egy EP-3 jelzésű, elektronikus megfigyelő rendszerrel felszerelt repülőgépet vezényelt a Japán-tengerre, illetve annak légterébe, hogy fokozza korai előrejelző képességeit.

A japán újság által idézett szakértők úgy vélekedtek, hogy az észak-koreai rakéták fellövésre való előkészítése akár két hétbe is beletelhet.

Észak-Korea feltételezések szerint 200 Rodong rakétát telepített kilövőállásokba. E rakéták hatótávolsága mintegy 1300 kilométer, azaz Japán területét is képesek lennének elérni.

Phenjan egy vagy két atombombával is rendelkezhet egyes feltevések szerint.