Válasz a terrorra: ártatlan életek árán is

2001.09.16. 11:48
Bosszúra éhes az amerikai közvélemény, és legtöbbjük arra számít, háború lesz - derül ki egy most megjelent CBSNews/New York Times közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint az amerikaiak nagy része hajlandó belenyugodni személyes szabadságának egy részének elvesztésébe is, ha ez segít megvédeni őket a terrorizmustól. A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy George W. Bush eddig egyértelműen "nyertese" az eseményeknek: a megkérdezettek elsöprő többsége véli úgy, hogy jól kezeli a helyzetet.
A CBSNews és a The New York Times által közösen végzett telefonos közvélemény-kutatásból, amelynek keretében ezer embert kérdeztek meg szeptember 13-14-e közt, egyértelműen az derül ki, hogy az amerikai közvélemény bosszúra szomjazik. A megkérdezettek 85 százaléka szerint vissza kell vágni a keddi New York-i és washingtoni terrortámadások felelőseinek. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a terroristákat támogató államok ellen is háborút kell viselni (67 százalék), sőt: 60 százalék szerint akkor is támadni kell, ha ez ártatlanok ezreinek halálát jelenti.

Figyelemre méltó, hogy még az általában kevésbé militáns, női megkérdezettek fele is úgy véli: ártatlanok ezreinek élete árán is meg kell torolni a keddi terrortámadást. A válaszadók 65 százaléka látná jónak, ha megváltoztatnák azt a törvényt, amely megtiltja az amerikai kormánynak, hogy ellenséges külföldi vezetőket meggyilkoltasson. A megkérdezettek 68 százaléka véli úgy, hogy elkerülhetetlen a háború, míg egy nappal korábban ez az érték még csak 55 százalék volt - áll a felmérésben.

Nem csak a háborún jár az eszük azonban az amerikaiaknak - nagy részük szerint jó volna minél hamarabb visszatérni a normális kerékvágásba (59 százalék). Mindössze 37 százalék véli úgy azonban, hogy ennek már eljött az ideje.

A szabadság árán is

Különösen érdekes, ámbár aligha meglepő, hogy a legtöbb amerikai úgy látja, le kell mondaniuk szabadságjogaik egy részéről a nagyobb biztonság érdekében (74 százalék). Csaknem kilenctizedük hajlandó akár három órát is várni repülőtereken és középületekben a hatékonyabb biztonsági ellenőrzésért. Alig több mint harmaduk fogadná el azonban azt, hogy a szövetségi kormány megfigyelhesse emailjeiket és lehallgathassa telefonhívásaikat.

Elégedettek Bush munkájával

Elégedettek viszont az amerikaiak George W. Bush elnöki teljesítményével. A keddi terrortámadások előtt az elnökről mindössze minden második amerikai gondolta úgy, hogy jól végzi munkáját. Azóta ez az érték folyamatosan emelkedik, pénteken a megkérdezettek 84 százaléka látta így. Optimisták az amerikaiak azt illetően is, hogy kormányuk el tudja-e fogni az elkövetőket: 91 százalékuk bízik ebben.

Gyanús arabok

Felütötte viszont fejét a gyanakvás rút réme: a válaszadók 28 százaléka szerint az arab-amerikaiak jobban szimpatizálnak a terroristákkal, mint más népcsoportok. Főként a férfiak és a republikánus kötődésűek gyanakodnak az arabokra. A megkérdezettek kilenctizede gondolja azt, hogy származásuk miatt az arab-amerikaiak igazságtalan elbánásnak lesznek kitéve a jövőben.