John F. Kerry

2004.09.28. 11:13
John F Kerry 1943. december 11-én született Denverben, Coloradóban. Anyai ágon az amerikai elit tagja, őseit az Egyesült Államok arisztokráciájának számító új-angliai protestáns nagybirtokosokig tudja visszavezetni. Apai ágon ugyanakkor harmadik generációs kelet-európai zsidó bevándorló. Múltjának ezen fejezetét sokáig titkolta, mi több, állítása szerint származásáról csak a kilencvenes években, egy újságriport során szerzett tudomást.

Egyetemi tanulmányait a protestáns elit egyik presztizsintézményében, a Yale-en végezte, 1966-ban kitűnő teljesítménnyel diplomázott. Az egyetem után egyből a vietnami frontra indult, ahol öt kitüntetést szerzett. Leszerelése után azonnal politkai szerepet vállalt a háborút ellenző veteránok egyik vezéreként. Már igen fiatalon, 1972-ben megpróbálkozott a képviselőség megszerzésével, kampánya azonban sikertelen volt.

Nem úgy 1984-ben, amikor esélytelenként győzte le Massachussets regnáló republikánus szenátorát, hogy azóta megszakítások nélkül képviselje államát a szenátusban.

Az elnökjelöltségért hasonlóan esélytelenül indult, majd iowai meglepetésgyőzelmének lendületét kihasználva sorra tarolt az egymáshoz időben igen közel eső előválasztásokon. A jelöltséget meglehetősen korán, már márciusban biztosította magának.

Kerry nős, első házasságából két felnőtt gyermeke, második, a Heinz-vagyon örökösével, Teresa Heinz-Kerryvel kötött házasságából milliárdos vagyona van.


Kerry legnagyobb hátránya, hogy nem számít túl karizmatikus politikusnak, sikereit inkább szorgalmának, mint megnyerő modorának köszönheti. A Demokrata Párt sem áll mögötte egységesen, sokkal inkább Bush legyőzése, semmint Kerry személye forrasztja egységbe a pártot.

Széteső kampány, erős hajrá

Előnye ugyanakkor, hogy széteső és gyenge kommunikációja ellenére erős hajrázónak számít, hátrányból jól szokott teljesíteni. Valamennyi jelentősebb sikerét esélytelenül érte el, kezdve a szenátori cím elnyerésétől az elnökjelöltség megszerzéséig.

Politikai nézeteiről nehezebb egységes képet kialakítani. Liberálisként támogatja az abortusz szabadságát és ellenzi a fegyvertartást - ugyanakkor a választási kampány során mindkét kérdésben semleges álláspontot sugalt. Az iraki háború kérdésében is többféle álláspontot képviselt, kezdve a hadműveletek megszavazásától az újjáépítéshez nyújtott anyagi támogatás elutasításáig. Legutóbbi álláspontja szerint a lehető leghamarabb kivonná az amerikai csapatokat Irakból.

Gazdasági téren sem tudott kristálytiszta programot megfogalmazni. Mi több, bár megítélése egyedül gazdasági kérdésekben jobb Bushénál, kampánya során gyakorlatilag nem érintette a kérdést. Ennek egyik oka lehet, hogy a tematizálást teljes egészében átengedte Bushnak, aki természetesen legerősebb területére, a nemzetbiztonság kérdéseire koncentrált.

A kampány alapján nem Kerry számít az elnökválasztás esélyesének, küzdeni tudása és remek hajrája miatt a vártnál jóval szorosabbra hozta az elnökválasztás eredményét.