Albright beszólt George Bushnak

2008.01.11. 15:28
Madelaine Albright volt külügyminiszter szerint George Bush elnöksége volt az egyik legrosszabb az Egyesült Államok történetében. A következő elnöknek szerinte van mit kijavítania: elsősorban a klímaváltozás, az energiapolitika és a globalizáció ügyében.

Madelaine Albright, Bill Clinton egykori külügyminisztere kemény szavakkal illette George W. Bush amerikai elnököt és Dick Cheney alelnököt, olvasható a Business & Media honlapján. "Úgy ítélem meg, hogy a mostani az egyik legrosszabb elnöki ciklus az Egyesült Államok történetében és az emberek azon is elcsodálkoznak majd a jövőben, hogy mi is valójában az alelnök szerepe" - mondta a külpolitikai szakértő új könyvének dedikálásán január 9-én.

A könyvben a jelenlegi kabinet bírálata mellett Albright tanácsokat ad a következő amerikai elnöknek, hogy mivel lehetne visszaállítani az Egyesült Államok tekintélyét és vezető szerepét a világban. Szerinte a globális felmelegedés, a klímaváltozás és az energiapolitika mind olyan fontos területek, amelyekre mindenképpen jobban oda kell majd figyelnie a következő elnöknek. Az említett ügyek kezeléséhez elengedhetetlen nemzetközi együttműködés miatt a volt külügyminiszter szerint Bush utódjának majd más országok érdekeit is mindenképpen jobban figyelembe kell vennie.

Albright a globalizációra is kitért: "A globalizációt nem lehet megállítani, de úgy gondolom, hogy ki kell találnunk, hogyan mérsékeljük a káros hatásait. Az egyik legrosszabb ezek közül, hogy egyre nő a távolság gazdagok és szegények között." Szerinte ebben a kérdésben nem elég az Egyesült Államokon belül intézkedni, hanem világszinten kell valamilyen egyensúly felé elmozdulni.

A dedikálás végén Albright nem felejtette el megemlíteni a demokrata elnökjelöltségre pályázó Hillary Clintont, akinek egyébként külpolitikai tanácsadója is az elnökválasztási kampány során. "Elég jól ismerem Hillary Clintont, elég erős és eltökélt - szerintem nagyszerű vezető lenne belőle" - reklámozta kicsit az egykori first ladyt a külpolitikai szakértő.