Litvánia: kisebbségből többség – menet közben

2008.08.01. 08:02
A mostani litván miniszterelnök is tudja, hogy milyen kisebbségben kormányozni, bár éppen megvan a többsége a Seimasnak nevezett parlamentben, miután két év mosolyszünet után kibékült az egyik koalíciós partnerével. Az ezredfordulón volt még egy évig kisebbségi kormánya az országnak.

2000–2001

Hogyan kezdődött a kisebbségi kormányzás? Eleve kisebbségi kormány alakult a választások után.
A kormány túlélési stratégiája: Engedtek az ellenzék akaratának.
Kitartott-e a ciklus végéig? Nem.
Váltottak-e miniszterelnököt? A miniszterelnök lemondásával új, többségi koalíció alakult az addigi ellenzék vezetésével.
Tudott nyerni a kisebbségi kormányt adó legnagyobb párt a következő választásokon? Nem.

2006–2008

Hogyan kezdődött a kisebbségi kormányzás? Kiléptek a kormányból koalíciós partnerek, a kormányfő lemondott.
A kormány túlélési stratégiája: 24 támogató szavazat kívülről, később újabb koalíciós partner.
Kitartott-e a ciklus végéig? Újabb koalíciós partner bevonásával nem kisebbségi többé.
Váltottak-e miniszterelnököt? Igen.
Tudott nyerni a kisebbségi kormányt adó legnagyobb párt a következő választásokon? Októberben kiderül.
 

2000-ben hiába nyertek a szociáldemokraták, a 141 helyből csak 51-et szereztek meg a parlamentben. Végül három jobbközép párt alakíthatott koalíciós kormányt, bár ők is csak 67-en voltak összesen, vagyis öt mandátumuk hiányzott a többséghez. Októbertől júniusig tartottak ki. Egy költségvetést sikerült még átnyomniuk, miután lényegében elfogadták az ellenzéki módosítások legfontosabbjait. A koalíció azonban az állami olajtársaság privatizációja körüli vitában szétesett, és a köztársasági elnök lemondatta a miniszterelnököt. Új választásokat nem kellett kiírni, mert az addig ellenzéki szociáldemokraták összeálltak az egyik kormánypárttal, és így már megvolt a többségük.

A következő kisebbségi kormány 2006-ban alakult, amikor a 2004-ben győztes baloldali pártok koalíciója szétesett. Korrupciós botrányok sora után egymás után léptek ki a pártok a kormányból, és 2006 májusára már csak 31 képviselő volt kormánypárti a 141-ből. A miniszterelnök lemondott.

Októberben kiderül, marad-e miniszterelnök Gediminas Kirkilas

Új, szociáldemokrata-liberális kormány alakult, de még így sem volt meg a többségük, csak 58 képviselőjük volt. Úgy élték túl a következő másfél évet, hogy egy jobboldali erő kívülről, ellenzékből támogatta a kormányt. 2007-ben felmerült az előrehozott választások kiírása, de a parlament a miniszterelnöki indítványt nem szavazta meg. Végül idén, a 2006-ban kilépett egyik párt visszatért a kormányba, és most ismét van többség, ami várhatóan ki is tart az őszi választásokig.