'Tubarózsaként nyílt ki a busz teteje'

2005.07.07. 14:31
Tömegek az utcákon, közlekedési káosz, lezárt utak és lassan megtelő kocsmák. Biciklisfutár informátorunk jelent London belvárosából.
'Tubarózsaként nyílt ki a busz teteje' - jellemezte röviden az egyik felrobbant buszt egy Londonban dolgozó, magyar biciklisfutár, aki helyszínen járt kollégája digitális fényképezőgépen látta a Russel square-en füstölgő járművet. Kálmán Flórián úgy tudja, a helyszínen húszan sérültek vagy haltak meg. Ő maga egyébként öt perccel a robbanás előtt haladt át az akkor még nyugodt téren.

Szemtanúk írják
"A West End-ben dolgozom, ahol a Russel Square-en az egyik busz felrobbant. Én akkor már benn voltam az irodában, hallottuk ugyan, de nem láttunk semmit. A rendőrség leállította a buszokat a környéken és bomb squad-ok vizsgálták át őket, az egyik itt volt az irodánk előtt, emiatt egész délelőtt nem engedtek bennünket kimenni az épületből. Mi is a rádiókat hallgattuk, ott azt javasolták, hogy lehetőleg mindenki maradjon ahol van. Jelenleg egyre többen próbálnak gyalog hazajutni, vagy legalább kijutni a belvárosból, mindjárt én is elindulok."

"Én ugyan Észak-Londonban dolgozom, de az egész iroda megdöbbent. A főnök összehívott minket és mindenkinek javasolta, hogy maradjunk az épületben. Szendvicseket és pizzát is rendeltek. A munka akadozik, mert a vonalas telefon is leterhelt, mobilról mobilra előbb sikerül a hívás, mint vezetékesről bárhova. Egyébként is mindenki az új híreket figyeli. Igazából lecsengett a nagy ijedtség, mostanra már mindenki tudja, hogy az ismerősök/hozzátartozók jól vannak-e, és nyugodtabb a hangulat."
Megbízható információhoz jutni egyébként most nagyon nehéz Londonban, mivel a város az útlezárások miatt gyakorlatilag járhatatlan. Kerékpárral is csak egyetlen úton lehet eljutni London belvárosának keleti feléből a nyugatiba. Ráadásul a mobilszolgáltatás is használhatatlanná vált a terhelés alatt, a buszok és metrók nem közlekednek, a vonatállomásokat pedig lezárták. Így csak taxival, biciklivel vagy gyalog lehet közlekedni a városban.

Az amúgy forgalmas Westend városrész kiürült, máshol viszont tömegek vannak az utcákon. A legnagyobb zsúfoltság egyébként 10 és 11 óra közt volt, amikor biztonsági okokból minden irodaépületből az utcára terelték a dolgozókat, számolt be kerékpárosfutár informátorunk.

Tapasztalatai szerint sok irodában folytatják a munkát, ugyanakkor lassan megtelnek a kocsmák, ahol az emberek a tévén követik a híreket, söröznek és izgatottan mobiltelefonálnak. A csökkenő munkatempót jelzi, hogy a futárszolgálatokhoz a csúcsidőben alig érkezik megrendelés, a legtöbb futár ezért - részben biztonsági okokból, részben elfoglaltság hiányában - hazament. Informátorunk tanácsunkra ugyanezt teszi.