Más emberek háborúi

2000.10.17. 10:48
Rohannia kellett Robin Cooknak, a brit ,,etikus diplomácia" megmondóemberének, rohannia a Közel-Keletre. Lassan a fél világ külügyminiszterei, főtitkárai, Secretary of State-jei, önjelölt megmentői ott tolonganak, ,,nyomást gyakorolnak a felekre", ,,szorosan együttműködnek a résztvevőkkel", vagy még rosszabb, ,,megmentik a békefolyamatot". Szinte meglepő, hogy a volt gyarmattartó eddig még nem ártotta bele magát abba a rémálomba illő kavarásba, amit a Jordán bal partján produkál a történelem, színpadot biztosítva a világ összes exhibicionistájának. Folyamatos tévéközvetítés az arab-izraeli háború. A ma politikusát nem a rakéták, de a híradóban eltöltött percek száma teszi.
Mr. Cook, akinek az égadta világon semmi köze hozzá, mi történik az izraeliek és a palesztinok közt, mint ahogy tulajdonképpen másnak se nagyon, nem tudta megállni, hogy ne tegyen egy kört. Ne lejtsen egyet a kamerák, a riporterek előtt. Esete tanulmányeset. Fontosságát valamennyire jelzi, hogy a hétfői csúcsra nem hívták meg, itt már tényleg csak a nagyfiúk kapnak szót. De ők is minek? Az arab-izraeli konfliktus története a kavarás, a kötelező beavatkozás, az érintettek által nem vállalt felelősség története.

Clinton őrlődik
Ha nem volna olyan szívszorító és teljesen elkeserítő, ami az utcákon folyik, az embernek keserű röhögésre támadna kedve a csúcstalálkozót figyelve. ,,A palesztin és izraeli vezető nem találkoztak szemtől-szembe", ,,a hűvös hangulatú vacsorán nem szóltak egymáshoz", szerencsétlen Clintonra hagyva a hideglelős és nyilván idegborzoló munkát, az ugrabugrálást kettejük közt, teremből ki, teremből be, mert nyilván arra sem hajlandók, az óvodások, hogy egy levegőt szívjanak. De minek is? Bill majd közvetít, megold, elrendez, békét köt. Elintézi más emberek háborúját.

Robin Cook, mint békebíró
Ami a Közel-Keleten ma történik, az a helyi felelősségvállalás totális csődje. Abszurd módon a világ leghatalmasabb országainak vezető politikusaira és diplomatáira van szükség, egy akkora terület sorsát elrendezendő, mint egy nagyobb hazai megye. Ily módon lehetővé teszi a felelősség alól való kibújást mindkét fél számára, mert amíg nincs Clinton, nincs Annan, meg a regimentnyi tévés mögöttük, addig nem kell cselekedni, nem kell dönteni sem. Addig ráérnek. Közben tucatjával halnak meg az utcákon? Kit érdekel. Remekül mutat a tévében, hadd lássa az egész világ, nézze más emberek háborúit.