Felrobbantották a szamarrai Arany Mecsetet

2006.02.22. 09:47
Barbár rombolást hajtott végre egy csapat kommandósruhába oltözött fegyveres az iraki Szamarrában. A támadók célpontja az Askari szentély volt, az épületben elhelyezett bombák szinte földig rombolták a csodálatos épületet.

Ilyen volt...

Eddig nem azonosított fegyveresek felrobbantottak szerdán reggel egy híres síita mecsetet a szunnita többségű Szamarrában, Bagdadtól körülbelül 100 kilométerre északra. A támadók célpontja az Askari szentély, az Arany Mecsetként is ismert templom, Ali al-Hádinak, a síiták tizedik szent imámjának mauzóleuma volt. A mecsetbe betörtő fegyveres csoport tagjai lefegyverezték a mauzóleumot őrző rendőröket, elhelyeztek két robbanó szerkezetet, majd elmenekültek.

A két detonáció következtében a mecset kupolája összeomlott, a robbanások az épület falait nagy részben lerombolták. A szentély a síita muzulmán hívők egyik fontos zarándokhelye Irakban, az épület elleni merénylet több ezres tiltakozó tüntetést váltott ki a városban. A mecsetek müezzinjei halált kiáltottak "Amerikára, amely elhozta Irakba a terrorizmust". A tüntetők körbe hordozták az imám turbánját, kardját és pajzsát, amelyek sértetlenek maradtak a robbantásban. Egy helyi szunnita mecset imámja elítélte a merényletet, és figyelmeztetett: az elkövetők felekezeti viszályt akarnak szítani az iraki szunniták és síiták között.

A BBC tudósítója szerint a robbantás célja egyértelműen a siíták és a szunniták közötti feszültség és ellentét növelése volt. A mecsetben találhatók a 10. és 11. imám maradványai, akiket Mohamed próféta közvetlen leszármazottjainak tartanak a siíta hívők. A támadásért eddig senki nem vállalta a felelősséget. A CNN értesülései szerint a fegyveresek az iraki rendőrség kommandósruhájába voltak öltözve.


...ilyen lett

Az iraki biztonsági erők és az amerikai hadsereg egységei lezárták a szentély körzetét, a síita muzulmán hívők egyik fontos iraki zarándokhelyét, és házkutatást kezdtek a környező épületekben. Áldozatokról eddig nem érkezett jelentés, de félő, hogy a romok alatt emberek rekedtek. Ibrahím al-Dzsaafari miniszterelnök háromnapos országos gyászt rendelt el a merénylet híre után.