Öngyilkos merénylőnő robbantott Moszkvában

2004.08.31. 21:50
Öngyilkos merénylőnő robbantotta fel magát Moszkva északi részén kedd este a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint. Legalább tíz ember meghalt, valamint negyvennél is több megsebesült a Rigai pályaudvarnál. Az Iszlambúli Brigádok további támadásokkal fenyegette meg a "hitetlen Oroszországot".
Öngyilkos merénylőnő robbantotta fel magát Moszkva északi részén kedd este, kilenc embert rántva magával a halálba, harminchármat pedig megsebesítve, közülük tizet súlyosan.

Jurij Luzskov főpolgármester közölte, hogy a sérültek között van négy gyerek is. Mint mondta, a terroristanő be akart menni a metróba, de megijedt a Rizsszkaja (Rigai) metróállomás bejáratánál igazoltató rendőröktől, s ekkor hozta működésbe szegekkel, csavarokkal megrakott pokolgépét, amelynek robbanóreje akár egy kilogrammnyi trotiléval is felérhetett. A főpolgármester szerint ettől a robbanástól rongálódott meg és gyulladt ki két autó, amely a metróállomás és a Kresztovszkij áruház között parkolt a Mir (Béke) sugárúton.

A helyszínről több tucat mentőautóval szállították el a sérülteket. Az áruház kirakatait a légnyomás betörte. A rendőrök kordonnal vették körül a környéket. A Béke sugárút forgalmát hosszabb időre leállították, a metróállomást pedig tartósan kiiktatták a forgalomból. Az orosz fővárosban ezután megszigorították a biztonsági intézkedéseket, megerősítve a forgalmas helyek őrizetét, a metróállomások és a repülőterek körüli járőröket. A rendőrök figyelmét különösen a "kaukázusi külsejű magányos nőkre" irányították.

Az Iszlambúli Brigádok nevű iszlámista csoport vállalta magára a keddi moszkvai pokolgépes merényletet, amelyben legkevesebb 9 ártatlan ember vesztette életét.

Az egyik internetes honlapon közzétett nyilatkozat szerint a robbantás célja a "csecsenföldi muszlimok támogatása". Ugyanez a csoport vállalta magára a múlt héten lezuhant két orosz repülőgép elleni merényletet is. A kedd esti internetes közleményben az Iszlambúli Brigádok további támadásokkal fenyegette meg a "hitetlen Oroszországot".

A harcos iszlámista állásfoglalásokat közlő oldalon tett bejelentés valóságtartalmát nem lehet ellenőrizni. A csoport - amelynek névadója Khaled Iszlambuli hadnagy, az Anvar Szadat egyiptomi elnököt Kairóban 1981-ben meggyilkoló összeesküvők vezetője - korábban magának tulajdonította a múlt héten Moszkva közelében lezuhant két orosz utasszállító felrobbantását is. A kilencven emberéletet követelő merényletről azt állította, hogy támogatásnak szánta "a Csecsenföldön, és más mohamedán területeken élő, az orosz hitetlenségtől szenvedő muszlim testvéreknek".

Negyvenkilenc embert, köztük nyolc gyereket szállítottak kórházba Moszkvában a kedd este elkövetett robbantásos merénylet után, amelyben a merénylővel együtt tízen haltak meg. A 400 gramm trotilnak megfelelő mennyiségű robbanóanyag töréseket, repesz- és égési sérüléseket okozott az áldozatoknak.

Az orosz ügyészség, belügyminisztérium és szövetségi biztonsági szolgálat képviselőiből álló operatív csoport irányításával nagy erőkkel indult meg a merénylet körülményeinek feltárását szolgáló nyomozás. A gépkocsiba rejtett pokolgép kezdeti verzióját elvetették, s a vizsgálatot végzők abból indulnak ki, hogy a robbantást egy öngyilkos merénylőnő hajtotta végre. Jelenleg azokat igyekeznek fellelni, akiknek közük lehet a terrorcselekményhez, segítették az egyelőre ismeretlen személyazonosságú merénylőt.

A szakértők annyit már megállapítottak, hogy a terrorista nagyon nagy mennyiségű robbanóanyagot használt, többet, mint azok a csecsen nők, akik korábban több öngyilkos merényletet is elkövettek az orosz fővárosban. Lehetséges, hogy a merénylőről képet is sikerül kapni, mivel a robbanás idején működtek a szomszédos Kresztovszkij áruház biztonsági rendszerének a környéket pásztázó videokamerái.

Moszkvában egy hete robbant pokolgép egy buszmegállóban. A bomba a város déli részén robbant, négy személy megsérült, kettő súlyosan. A robbanószerkezetet egy utcai lámpaoszlopnál helyezték el. Szemtanúk elmondása szerint előbb egy süvítést hallottak, majd egy robbanást. A rendőrség egyik magas rangú tisztviselője szerint a robbanószerkezet hatóereje megfelelt 150-200 gramm TNT-nek. Ebben az ügyben a fővárosi ügyészség eddig garázdaságért folytatott nyomozást, de éppen kedden átminősítették az esetet terrorizmusnak.