Musarraf győzött a pakisztáni elnökválasztáson

2007.10.06. 17:14
Újabb öt évre megerősítették hivatalában Pervez Musarraf pakisztáni államfőt a szombati elnökválasztás nem hivatalos eredményei szerint, de a legfelsőbb bíróság ellenzéki beadványok nyomán utólag még kizárhatja a politikust a jelöltek közül.

Musarraf összesen 671 szavazatot kapott, legfőbb ellenfelét, Vadzsihuddin Ahmad nyugalmazott bírót nyolcan támogatták, hatan érvénytelen voksot adtak le a parlament két házából és négy tartományi gyűlésből álló elektori testületben. A választásra jogosult 1170 képviselő közül mindössze 685-en voksoltak, az ellenzéki pártok bojkottálták a szavazást. Navaz Sarif volt miniszterelnök pártja bejelentette, hogy nem fogadják el Musarraf győzelmét.

A hivatalos végeredményeket legkorábban október 17-én teszik közzé, miután a legfelsőbb bíróság megvizsgálja a Musarraf jelöltségének jogszerűségét támadó ellenzéki petíciókat. Az ellenzék az alkotmányra hivatkozva azt állítja, hogy az elnök nem indulhatott volna a választáson, mert nem távozott a hadsereg éléről. A választási bizottság korainak tartotta, hogy arról nyilatkozzon, Musarraf diszkvalifikálása esetén megismétlik-e a szavazást, vagy automatikusan a második helyezettet nyilvánítja nyertesnek.

A jelenlegi államfő vértelen államcsínnyel került hatalomra 1999-ben, megbízatása november 15-én jár le. A szombati elnökválasztást erőszakba torkolló, kisebb tiltakozó megmozdulások kísérték. A pesavari tartományi gyűlés előtt a képviselők összetűztek a rendőrséggel. Musarraf újraválasztásának ellenzői felgyújtottak egy rendőrautót, kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket és elégettek egy bábut, amely az államfőt ábrázolta. A rendőrök gumibotokkal ütötték a képviselőket, három politikus és egy rendőr megsérült. Karacsiban a rendőrség könnygázt vetett be az ellenzékkel szemben, több személyt őrizetbe vettek. Az iszlámábádi parlament előtt körülbelül húsz emberi jogi aktivista tüntetett Musarraf ellen. "Nem akarjuk, hogy a világ azt gondolja, ez egy olyan ország, amelynek nincs lelkiismerete" – jelentette ki a Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság elnevezésű szervezet elnöke.