Az EU, Bush és Blair a Nobel-békedíj jelöltjei között

2004.01.30. 20:01
Az Európai Uniót, George W. Bush amerikai elnököt és Tony Blar brit kormányfőt is jelölték a 2004. évi Nobel-békedíjra - jelentette be pénteken az oslói Nobel-intézet, a jelölések határidejének lejárta közeledtével.
Áradnak a jelölések, a jelöltek között számos új név van, akiket állam-és kormányfők illetve kevésbé eminens személyek terjesztettek elő - közölte Geir Lundestad, az intézet elnöke, a díjat odaítélő Nobel-bizottság titkára, aki a hagyományok szerint nem fedte fel a jelöltek névsorát.

A jelöléseket minden év február elsejéig kell a testülethez eljuttatni, a jelölésre jogosultak között az állam-és kormányfők mellett ott vannak minden állam törvényhozásának képviselői, egykori Nobel-díjasok, neves egyetemi tanárok.

George W. Bush amerikai elnököt és Tony Blair brit kormányfőt Jan Simonsen norvég parlamenti képviselő, a populista Progres párt egykori tagja jelölte azzal indokolva, hogy a két vezetőt "meg kell jutalmazni vakmerőségükért, hogy meghozták a szükséges döntést az Irak elleni háború megindítására az ENSZ felhatalmazása nélkül."

Az Európai Uniót a volt norvég kormányfő Thorbjörn Jögland terjesztette elő a május elsejével megtörténő keleti bővítés méltatásául.

A többi jelölt között van Ingrid Bétancourt, volt kolumbiai szenátorasszony, aki két éve a kolumbiai szélsőbaloldali gerillaszervezet, a FARC fogságában sínylődik, George Ryan, az amerikai Illinois állam volt kormányzója, aki enyhített az államában halálra ítélt valamennyi személy büntetésén, Oswaldo Paya kubai ellenzéki politikus, s az AIDS elleni harc támogatását zászlajára tűző érdekcsoport és dél-afrikai vezetője, Zackie Achmat.