Az állami duma szerint Dél-Oszétia és Abházia független

2008.08.25. 20:11
Az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag felhívta az államfőt a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerésére.

A parlament a kérdésben csupán ajánlást tehet, a döntés az alkotmány értelmében az elnök kezében van, s moszkvai megfigyelők eltérően nyilatkoznak arról, mikorra várható, és mitől függ a döntés.

Az alsóház egyben a nemzetközi parlamenti szervezetekhez és a nemzeti parlamentekhez intézett felhívást fogadott el, amelyben a címzetteket felszólítja a két terület függetlenségének elismerésére. A dokumentum ezt azzal indokolja, hogy csakis közös erőfeszítéssel lehet megakadályozni a grúz vezetés újabb kalandor katonai lépéseit és hozzájárulni a térségbeli stabilitásnak az ENSZ Alapokmányával összhangban való kialakításához.

Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke az ülésen kijelentette: néhány nyugati állam magatartása, a grúz hadsereg újbóli felfegyverzésének külföldi finanszírozása, továbbá a Grúzia NATO-ba történő bevonására irányuló washingtoni és brüsszeli törekvések táplálták Miheil Szaakasvili grúz elnökben azt az illúziót, hogy mindent lehet, és gyakorlatilag beletaszították a háborúba.

A parlament két házának külön-külön megtartott rendkívüli ülésén Szergej Bagaps, Abházia "elnöke" határozottan kijelentette: Abházia és Dél-Oszétia soha többet nem lesz a grúz állam része. Egyben úgy vélte: a történtekért azok viselik a felelősséget, akik felfegyverezték Grúziát. Rámutatott, hogy a két terület függetlenségének elismerése elősegíti majd a helyzet stabilizálódását a térségben, és egyben orosz-abház katonai együttműködési megállapodás kidolgozására szólított fel.

Eduard Kokojti, Dél-Oszétia vezetője arra figyelmeztetett: a Dél-Oszétia elleni augusztus 8-i grúz támadás csupán nyitánya volt egy jóval nagyobb arányú politikai húzásnak, amelynek fő célja az lett volna, hogy Oroszországot kiszorítsák a Kaukázus északi részéről. A

 felsőház ülését követően Valerij Kadohov, a regionális politikával foglalkozó bizottság helyettes elnöke felvetette: nemzetközi szakértők bevonásával fel kell vetni Grúzia demilitarizálásának kérdését, valamint a követelést, hogy Tbiliszi térítse meg a Dél-Oszétiában okozott károkat. A felsőház egyben támogatásáról biztosította az államfő döntését, hogy Oroszország megerősíti a Dél-Oszétiában lévő békefenntartó kontingense létszámát.