Taroltak a terroristák

2006.01.26. 14:06
A Palesztin Hatóságban szerdán megtartott parlamenti választások hivatalos eredményei szerint a Hamasz hetvenhat mandátumot szerzett. Az eddig kormányzó Fatah 43 képviselői helyhez jutott a 132 fős törvényhozásban. A Fatah nem csatlakozik a Hamasz vezette kormányhoz.

A hivatalos eredmények szerint a Hamasz képviselőjelöltjei a Jordán folyó nyugati partja és a Gázai övezet 16 választókerületének legnagyobb részében győzelmet arattak. Az összesen 132 mandátumból hetvenhat mandátumot szerzett a Hamász, az eddig kormányzó Fatahnak 43 képviselői hely jutott.

A Hamasz egyéni választókerületekben aratott sikere nem okozott óriási meglepetést, a párt ugyanis sokkal tudatosabban választotta ki jelöltjeit, mint a Fatah: néhány elégedetlen, Fatahból száműzött politikus függetlenként kampányolt, amivel megosztotta a párt szimpatizánsaitól érkező szavazatokat.

A választók részvételi aránya Kelet-Jeruzsálemben 50 százalék körül volt, Gázában 82 százalék, míg a Jordán folyó nyugati partján 74 százalék.

Palesztin visszhang

#alt#
Klikk a képre!

„A Hamasz több mint 70 mandátumot szerzett, ami a szavazatok legalább 50 százalékát jelenti” – jelentette be a Hamasz listavezetője, Iszmáil Hanije csütörtök reggel.

A Hamasz egyik vezetője fenntartja annak lehetőségét, hogy a Fatahhal és kisebb pártokkal együtt alakítson koalíciót. „Biztos vagyok benne, hogy megfelelő partnerek leszünk a többi politikai erő számára” – mondta a Hamasz vezető. A Fatah mozgalom nem csatlakozik Hamász vezette kormányhoz - közölte csütörtök este a Fatah egyik magas rangú képviselője. A palesztin parlamenti választások vesztesének tartott mozgalom vezetősége azt követően döntött így, hogy tanácskozott Mahmúd Abbász elnökkel.

Musir al-Maszri Hamasz-vezető figyelmeztetett, hogy a Hamasz nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Izraellel: „Az izraeliekkel tárgyalni nem a mi dolgunk, de Izrael elismerésével sem foglalkozunk.”

Mahmud Abbasz Fatah-vezető úgy nyilatkozott, hogy kész felújítani a béketárgyalásokat Izraellel, még akkor is, ha a Hamasz az új kormány tagja lesz. „Készen állunk a tárgyalásokra” – nyilatkozta izraeli riportereknek. „Izrael partnernek tekinthet minket, bár nincs joga arra, hogy megválassza, kivel tárgyal. Ha mégis palesztin partnerre van szüksége, a partner létezik” – tette hozzá.

Nemzetközi reakció

Izrael úgy döntött, hogy egyelőre nem ad ki hivatalos nyilatkozatot a palesztin választásokkal kapcsolatban. Ehud Olmert, Izrael ügyvezető miniszterelnöke még az előzetes adatok nyilvánosságra hozatala előtt azt mondta, hogy Izrael nem hagyhatja, hogy a Hamasz jelenlegi formájában részt vállaljon a Palesztin Hatóság vezetésében.

Szalman Soval, Izrael volt washingtoni nagykövete, hosszú időn át Ariel Saron miniszterelnök tanácsadója, az 1933-as németországi helyzethez hasonlította a palesztin választások eredményét, utalva arra, hogy 1933-ban Adolf Hitler és pártja parlamenti választás útján jutott hatalomra. „Demokratikus választások egy nem demokratikus, Izrael elpusztítását hangoztató terrorista pártot juttathattak hatalomra” - nyilatkozta Soval csütörtökön a Deutschlandradio Kultur rádióállomásnak, utalva a Hamasz esetleges győzelmére.

George Bush amerikai elnök szintén úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok nem tárgyal a Hamasszal, - még akkor sem, ha felelősségteljes pozícióba kerül - amíg le nem tesz arról a céljáról, hogy elpusztítsa Izraelt. A Wall Street Journalnak adott interjúban azt állította: „Egy politikai párt életképességének előfeltétele, hogy elkötelezett legyen a béke mellett.” A Fehér Ház szóvivője, Scot McClellan élesebben vélekedett: „Nem tárgyalunk a Hamasszal. A Hamasz egy terrorszervezet, amin a jelenlegi körülmények sem változtattak semmit.”


Hagyomány és modernitás

Az Európai Unió álláspontja az, hogy szívesen működik együtt egy békére törekvő palesztin kormánnyal. Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külügyi biztosa úgy nyilatkozott: „Örömmel dolgozunk együtt bármely kormánnyal, amelyik csak békés eszközöket alkalmaz.” Jelenleg az Európai Uniótól származik a Palesztin Hatóságnak nyújtott segélyek legnagyobb hányada.

Hamasz kormány

Bár a Hamasz csütörtöki nyilatkozatai nem tűnnek kompromisszumkésznek, egy optimista forgatókönyvnek még mindig van realitása. A kampány során a szervezet célja volt meggyőzni Amerikát és Európát: a Hamasz tagjai nem vallási fanatikusok, akik öngyilkos merényleteket hajtanak végre, és gyűlölik a zsidókat. Beszédeikben, nyilatkozataikban pedig tartózkodtak Izrael megsemmisítésének hangoztatásáról. Elképzelhető, hogy a Hamasz képes lesz az IRA által bejárt utat követni, és a következő években lépcsőzetesen elhagyja militáns szárnyát, hogy legitim politikai erővé alakuljon. A pesszimistább jövőkép akár egy polgárháborút, és komoly Izrael-ellenes akciókat is előre vetíthet.