Több százezren tüntettek Le Pen ellen

2002.05.01. 20:16
Le Pen hívei és ellenzői is felvonulást tartottak Párizsban május elsején. A főváros rendőrsége közel négyezer rohamrendőrt mozgósított az összecsapások megakadályozására. Mind a szélsőjobb, mind a demokraták a francia értékek védelmét hangsúlyozzák tüntetéseiken.
A szélsőjoboldali Jean-Marie Le Pen több tízezer támogatója vonult fel Párizsban, az öt nagy május elsejei demonstráció közül az elsőn.

Apák és fiúk

Jean-Marie Le Pen
Büszke vagyok, hogy francia lehetek - kántálta Jean-Marie Le Pen mintegy huszonötezer támogatója május elsejei felvonulásukon. Le Pen a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Jacques Chirac jelenlegi államfővel küzd meg az elnöki tisztért. A francia fővárosban közel négyezer rohamrendőrt mozgósítottak a szélsőjobboldali és a Le Pen ellen tüntetők közti összecsapás megakadályozására.

Azért vagyok itt, hogy megvédjem a francia értékeket - nyilatkozta a szélsőjobboldali tüntetés egy résztvevője, aki szerint a média és az iskolák ellenük hangolják a gyermekeiket. Mint mondta, tizenhét éves fia egy délutáni Le Pen ellenes tüntetésen vesz majd részt. Délutánig csak kisebb rendbontásokról számolt be a rendőrség.

A skinheadek áldozatára emlékeztek

Le Pen felvonulásától nem messze egy emberjogi csoport tartott megemlékezést egy marokkói fiatalemberre, akit 1995-ben egy Nemzeti Front tüntetés után löktek a Szajnába a rendezvényről hazafele tartó skinheadek. A megemlékezésen részt vett Bertrand Delanoe párizsi főpolgármester is, mint mondta: a francia értékek védelmében. Franciaország mintegy hetven városában tartanak Le Pen elleni tüntetéseket, a délig megtartott eseményeknek közel 300 ezer résztvevője volt.

Több százezren Le Pen ellen

Négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt példátlan méretű békés, a szélsőjobb, és elnökjelöltje, Le Pen elleni tömegtüntetés zajlott le május elsején Párizsban. A délután kezdődött demonstráció résztvevőinek számát kér órával a menet elindulása után 400 ezer főben határozta meg a belügyminisztérium.

Az imponáló méretű mozgósítás ünnepi hangulatban zajlik. Teljes családok vonultak ki gyerekkel, nagyszülőkkel, zászlókat lengető fiatalok a Nemzeti Frontot és elnökjelöltjét elutasító táblák alatt politikusok, szakszervezeti vezetők, a művészeti élet képviselőinek társaságában tüntettek Párizs utcáin. A több százezres menet eleje este hatra érte el a Nation teret. A demonstrációt biztosító szervezők és a rendőrség számításai szerint a megmozdulás várhatóan este nyolc körül fejeződik be. Rendbontás kora estig nem történt.

A belügyminisztérium esti összesítése szerint a nap folyamán az országban közel négyszáz rendezvényen - a párizsival együtt - több mint egymillió háromszázezer francia vonult az utcára.