Lengyelország: csúnya végük lett a kisebbségi kormányoknak

2008.08.01. 08:02
Az első lengyel választás után nagy káosz következett. 29 párt jutott be a parlamentbe, e sokszínű törvényhozásban képtelenség volt stabilan kormányozni. A következő választásra meg is változtatták a szabályokat, és bevezették az ötszázalékos küszöböt.

1991–1993

Hogyan kezdődött a kisebbségi kormányzás? Eleve nem volt kormánytöbbség a választás után.
A kormány túlélési stratégiája: Folyamatos alkudozások, alkalmi szövetségek.
Kitartott-e a ciklus végéig? Nem.< br /> Váltottak-e miniszterelnököt? Igen, többször is.
Tudott nyerni a kisebbségi kormányt adó legnagyobb párt a következő választásokon? Nem.

2003–2005

Hogyan kezdődött a kisebbségi kormányzás? A kisebbik koalíciós párt kilépett, a nagyobb kettészakadt.
A kormány túlélési stratégiája: A kilépők kívülről támogatták a kormányt.
Kitartott-e a ciklus végéig? Igen.
Váltottak-e miniszterelnököt? Igen.< br /> Tudott nyerni a kisebbségi kormányt adó legnagyobb párt a következő választásokon? Nem.

Lengyelország 2005–2006

Hogyan kezdődött a kisebbségi kormányzás? Eleve nem volt kormánytöbbség a választás után.
A kormány túlélési stratégiája: Alkalmi szövetségek, alkuk.
Kitartott-e a ciklus végéig? Sikerült végül többséget szerezni.
Váltottak-e miniszterelnököt? Igen.< br/> Tudott nyerni a kisebbségi kormányt adó legnagyobb párt a következő választásokon? Meglett a kormánytöbbség menet közben.

2007

Hogyan kezdődött a kisebbségi kormányzás? A koalíciós partnerek kiléptek.
A kormány túlélési stratégiája: Nem volt ilyen, a parlament feloszlatta magát.
Kitartott-e a ciklus végéig? Nem.
Váltottak-e miniszterelnököt? Nem.
Tudott nyerni a kisebbségi kormányt adó legnagyobb párt a következő választásokon? Nem.
 

1991-ben az első miniszterelnök nem tudott kormányt alakítani, a második kisebbségi kormány egy bizalmatlansági szavazáson néhány hónap után bukott meg, a harmadikat egy abortusz körüli vita után kényszerült lemondani. Előrehozott választások jöttek.

A kilencvenes évek később sem voltak nyugodtabbak, a miniszterelnökök gyorsan váltották egymást, de legalább létezett kormánytöbbség.

2003-ban olvadt el az akkori, két éve hatalmon lévő baloldali kormány többsége, mert egy adótörvényt nem szavazott meg a Nyugdíjasok Pártja nevű kisebbik koalíciós párt. Ez a közös kormányzás végét jelentette, ezzel együtt a Demokratikus Baloldali Szövetség kitartott a 2005-ös választásokig. A kisebbségi kormányzás kezdetével miniszterelnököt is cseréltek, de a választásokra a kormánypárt teljesen szétesett: korrupciós botrányok követték egymást, a frakció egy része kilépett, és a választások előtt a második miniszterelnök is lemondott, kilépett a pártjából, és egy frissen alapított másik pártba lépett át. A kisebbségi kormány így is túlélt két bizalmatlansági indítványt, mert a szakadárok kívülről is támogatták.

Jaroslaw Kaczynski 2007-ig vezethette a lengyel kormányt

A 2005-ös választások után sem egyszerűsödött a helyzet. A győztes, jobboldali Jog és Igazságosság Pártja nem tudott koalíciót kötni a választáson második erővel, pedig szövetségüket szinte biztosra vették az első hetekben. 2006 tavaszáig húzta a kisebbségi kormány, akkor koalíciót kötöttek két radikális kispárttal, az Önvédelemmel és a Családok Ligájával. A következő nyárra ez a koalíció is szétesett, korrupciós ügyek és az Önvédelem elnökének szexbotránya miatt. Új koalíció megszervezésére nem volt esély, augusztusban a parlament feloszlatta magát. Az előre hozott választás után a Jog és Igazságosság ellenzékbe került.