Bomba a vasúti sín alatt Prága közelében

2003.10.19. 14:04
Robbanószerkezetet találtak vasárnap délelőtt Prága mellett az egyik vasútvonalon a sínek alatt. Egyelőre nem tudható, hogy a korábban már próbálkozó merénylő helyezett-e el ismét bombát a Prága-Plzen vonalon.
A rendőrség szerint házi készítésű, működőképes robbanószerkezetre bukkantak Prága közelében egy vasúti sín alatt. A tűzszerészek hatástalanították a bombát. A Prága-Plzen vonalon ezért néhány óráig szünetelt a forgalom, mert a síneket biztonsági okokból számos helyen ellenőrizni kellett.

Egyelőre nem tudható, hogy az eset összefügg-e a két hasonló tavalyi esettel, amikor szintén Prága közelében próbált meg ismeretlen tettes vasúti balesetet előidézni. Az egyik esetben házi készítésű robbanószerkezetet helyezett el a sínek alatt, míg a másik esetben két helyen átfűrészelte az egyik sínt. Idén januárban pedig észak-morvaországban találtak robbanóanyagot a sínek alatt.

A hatóságoknak mindmáig nem sikerült a tettes nyomára bukkanniuk. A tavalyi esetek óta azonban a cseh vasúti társaság megszigorította a vasútvonalak ellenőrzését. A tettest, amennyiben rendőrkézre kerülne, nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.