Irak szétszed négy rakétát

2003.03.01. 15:43
Az iraki fővárostól északra fekvő al-Tadzsiban szombaton elkezdődött az első négy asz-Szamúd-2 rakéta megsemmisítése - közölte az iraki tájékoztatási minisztérium főigazgatója. A művelet az iraki vezetés képviselőinek és az ENSZ szakértőinek jelenlétében zajlik. A brit külügyminiszter viszont időhúzásra játszó cinikus trükknek minősítette szombaton azt, hogy Irak beleegyezett az asz-Szamúd 2-es rakéták megsemmisítésébe.
Hans Blix, az ENSZ fegyverellenőrzési tevékenységének vezetője az iraki bejelentést nem sokkal korábban a valós leszerelés felé tett igen jelentős lépésnek nevezte. Korábban Colin Powell amerikai külügyminiszter figyelemelterelő hadműveletnek nevezte az akciót, míg Donald Rumsfeld védelmi miniszter nem is látott változást az iraki politikában.

Jack Straw brit külügyminiszter azonban szombaton, a kormányzó Munkáspárt southporti politikai rendezvényén azt mondta, hogy ez "nagyon ismerős műsor ... Irak először semmit nem enged, mondván, hogy semmi törvénybe ütközőt nem tett, aztán a nyomás alatt cinikus trükkökkel osztja meg a Biztonsági Tanácsot, időt nyer és késlelteti a katonai beavatkozást, miközben folytatja a bújócskát".

Nem teljes, nem azonnali

Straw szerint azonban "ezek a játszmák" is csak Szaddám Huszein iraki elnök rosszhiszeműségét bizonyítják. - A Biztonsági Tanács 1441-es határozatának két kulcsszava: teljes és azonnali. Ez a határozat teljes és azonnali végrehajtását, a teljes és azonnali együttműködést, a tömegpusztító fegyverek teljes és azonnali leszerelését jelenti - mondta a miniszter.

Straw szerint azonban mindez "távolinak tűnik Szaddám Huszeintol". - Még ha meg is semmisíti az al-Szamúd rakétákat, óriási mennyiségű méreganyag és kórokozó marad rezsimjének birtokában - mondta.

A brit külügyminiszter szerint ezt hagyni "az iraki nép elárulása lenne", mivel az irakiak a legvalószínűbb áldozatai Szaddám Huszein fegyvereinek. Hozzátette: Huszein már sok éve gyakorlatilag háborúban áll saját népével. Straw szerint ha katonai fellépés indul Irak ellen, az elsődleges szempont az iraki nép védelme lesz.

Blair már nem hisz

Szombaton megjelent nyilatkozatában Tony Blair kormányfő is azt mondta, hogy Huszein együttműködési készségében nem lehet bízni, ezért nincs sok értelme annak a francia javaslatnak, amely a fegyverellenőrök tevékenységének kiterjesztését szorgalmazza. Blair a The Guardiannek azt mondta: nem hatják meg Szaddám Huszein iraki elnök legutóbbi engedékeny gesztusai, mert Huszein "12 éve ezt játssza ... valahányszor katonai akció fenyegeti, mindig előhúz valamilyen engedményt".