Románia: a magyarok mentik meg a kisebbségi kormányokat

2008.08.01. 08:01
Romániában a kétezres években kétszer is volt kisebbségi kormány. Az első végigcsinálta a négy évet, miniszterelnököt sem kellett váltani, és még a következő választást is megnyerte a kormánypárt, de újra már nem tudott kormányt alakítani.

2000–2004

Hogyan kezdődött a kisebbségi kormányzás? Eleve nem volt kormánytöbbség a választás után.
A kormány túlélési stratégiája: Paktum egy ellenzéki párttal, a kormány külső támogatásáról.
Kitartott-e a ciklus végéig? Igen.
Váltottak-e miniszterelnököt? Nem.
Tudott nyerni a kisebbségi kormányt adó legnagyobb párt a következő választásokon? Igen, de nem tudott kormányt alakítani.

2007–2008

Hogyan kezdődött a kisebbségi kormányzás? Szétesett a koalíció, két párt kilépett, az egyik meg kettészakadt.
A kormány túlélési stratégiája: Több ellenzéki párt is kívülről támogatja a kormányt, hivatalos megállapodás nélkül.
Kitartott-e a ciklus végéig? Valószínűleg igen, ősszel lesznek választások.
Váltottak-e miniszterelnököt? Nem.
Tudott nyerni a kisebbségi kormányt adó legnagyobb párt a következő választásokon? Ősszel kiderül.
 

2000-ben a szociáldemokraták nyertek, de a Humanista Párttal kötött koalíciójuk is kevés volt a többséghez. Mégis négy éven át nyugodtan kormányozhattak, mert megállapodást kötöttek az RMDSZ-szel. Az előző (jobboldali) koalícióban benne lévő magyar párt nem lépett be a kormányba, de kívülről megbízhatóan támogatta a koalíciót. Cserébe a kormány a törvények előkészítésekor és végrehajtásakor is folyamatosan, szerződésben rögzített szabályok szerint egyeztetett az RMDSZ-szel, elsősorban kisebbségi ügyekben. A rendszer nagyjából zökkenőmentesen működött négy évig.

2004-ben megint a szociáldemokraták győztek, de nem tudtak kormányt alakítani, mert négy másik párt - köztük az RMDSZ - szövetséget kötöttek, ami meghozta nekik a kívánt többséget. Aztán a négypárti koalíció addig olvadt, hogy tavaly tavasz óta csak a képviselők 23 százaléka, vagyis kevesebb mint a negyede tagja valamelyik koalíciós frakciónak. A rendszer mégis működik.

Titkos alku volt a háttérben

A négy kormánypártból először a humanisták léptek ki, átnevezték magukat Konzervatív Pártnak, és mostanában a legtöbb szavazáskor kívülről támogatják a kormányt. A demokraták teljesen ellenzékbe vonultak, a miniszterelnököt adó nemzeti liberálisok pedig kettészakadtak, 64 képviselőjükből 29 ellenzékbe vonult. Csak az RMDSZ maradt meg egységesen kormánypártinak az eredeti koalícióból. Sikerült viszont elérni, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező, eredetileg ellenzéki szociáldemokraták is támogassák kívülről a kormányt. Ezt hivatalosan nem rögzíti semmilyen megállapodást, de a legtöbb román újságíró biztos benne, hogy valamilyen titkos alku biztosan van a háttérben.

Azért támogatják sokan kívülről a mostani román kormányt, mert sem a humanistából lett konzervatívok, sem a szociáldemokraták nem akartak előre hozott választást, mert azt jó eséllyel a kormányból 2007-ben kikerült demokraták nyerték volna meg. Így a baloldali ellenzék inkább megmentette a jobboldali kisebbségi kormányt, nehogy egy másik jobboldali párt szerezze meg a hatalmat.

A rendszernek nem kell sokáig kitartania, ősszel vége lesz a ciklusnak, és újabb választás következik.