Sevardnadze Grúziában marad

2003.11.24. 20:31
Eduard Sevardnadze hétfőn cáfolta, hogy Németországba készülne. "Bár nagyon szeretem Németországot, az én hazám Grúzia, s tartozom neki azzal, hogy itt maradok. Nem forgatok olyan gondolatokat a fejemben, hogy Németországba távozok" - közölte a vasárnap lemondott grúz elnök a ZDF német televízió állomással.
Sevardnadze esetleges németországi letelepedését azóta emlegetik, hogy nagy példányszámú német lapok azt írták: a 75 éves grúz államférfi közvetítőkön keresztül házat vett az elegáns német üdülőhelyen, Baden-Badenben. A három hektáros parkkal övezett villát állítólag Max Grundig gyáros özvegye bocsátotta áruba, a Bild című bulvárlap a villa értékét 11 millió euróra becsülte.

Hétfőn Németországban már annak a híre is elterjedt, hogy Sevardnadze megérkezett Baden-Badenbe, de a hír nem bizonyult igaznak. Béla Anda kormányszóvivő korábban azt mondta, hogy Sevardnadzét szívesen látnák Németországban, ha ide akarna jönni, s méltatta a politikusnak, szovjet külügyminiszterként, a német egység létrejöttében szerzett érdemeit.

Sevardnadze a ZDF-interjúban köszönetet mondott az invitálásért. Korábban úgy nyilatkozott, hogy ha vissza kellene vonulnia, szívesen élne Tbilisziben, vagy szülőhelyén, Mamatiban, de lakhatna Moszkvában, vagy Washingtonban is.

A Németország délnyugati részén fekvő Baden-Badenben manapság szívesen időznek az orosz felső tízezer tagjai, ám a gyönyörű fekvésű, gyógyforrásairól, kaszinójáról és lóversenypályájáról ismert városkában a XIX. és a XX. században orosz nemesi családok is szívesen pihentek. Megfordult falai között Lev Tolsztoj és Ivan Turgenyev is.